štednja
Foto: Fotolia

Kada su banke u pitanju, navikli smo o njima razmišljati kao o institucijama koje zarađuju na klijentima i to jako dobro. No, banke su i dionička društva u koja se može ulagati. Na Zagrebačkoj burzi su izlistane dionice nekoliko domaćih banaka, uključujući i dvije najveće – Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb. Osim te dvije banke na burzi su dionice i Hrvatske poštanske banke, Istarske kreditne banke te Kreditne banke Zagreb.

Ovih dana banke su se pohvalile odličnim poslovnim rezultatima u prvom kvartalu. Čak milijardu kuna više zaradile su u odnosu na isto razdoblje lani. Kvartalna dobit svih banaka iznosi 1,43 milijarde kuna, što najavljuje izvrsnu, ako ne i rekordnu godinu. Pad prihoda i dobiti koji su ranije izazvali visoki udjel loših kredita, konverzija kredita vezanih uz švicarski franak, a potom i Agrokor za banke su, sudeći prema kvartalnim podacima, prošlost.

To nas je ponukalo da istražimo koliko su banke privlačne za ulaganja, odnosno koliko se može zaraditi na njihovim dionicama te koliku dividendu nose. Iz analize smo isključili Kreditnu banku Zagreb čije su dionice slabo likvidne – ove godine se tim dionicama trgovalo samo u tri navrata, a u cijeloj 2017. samo u šest trgovinskih dana.

U obzir nismo uzeli niti dionice Hrvatske poštanske banke koja je isplatila dividendu samo jedne godine (2016.). HPB je prolazio u prošlosti nekoliko krugova restrukturiranja te dokapitalizaciju, a mali dioničari u vlasničkoj strukturi banke sudjeluju s udjelom od 27,9 posto. Pojedini udjeli malih dioničara ne prelaze pet posto.

bankama
Ilustracija: Fotolia

Dvije najveće banke, Zagrebačka i Privredna, su dionička društva u kojima UniCredit odnosno Intesa Sanpaolo imaju većinsko, ali ne i potpuno vlasništvo. Točnije, UniCredit posjeduje 84,48 posto dionica Zabe, a Intesa 97,47 posto PBZ-a. Dionicama oba društva trguje se na Zagrebačkoj burzi.

Cijene dionica i vrijednosti dividendi

Na burzi su izlistane i dionice Istarske kreditne banke (IKB) koju obilježava manja koncentracija vlasništva u odnosu na Zabu i PBZ. U IKB-u deset najvećih dioničara ukupno drži 67,88 posto dionica, što je znatno manje i od PBZ-a i od Zabe.

Dionicama ovih triju banaka ne trguje se svakodnevno, no ipak trgovanje se odvija dovoljno često da su šanse da svoju ponudu za kupnju ili prodaju možete ostvariti u razumnom roku. Tablica niže prikazuje kretanje cijena dionica odabranih banaka tijekom proteklih pet godina na dan 6. lipnja.

Tijekom proteklih pet godina PBZ i Istarska kreditna banka dividendu su isplaćivale svake godine, dok je Zaba jednu godinu ’propustila’. Bilo je to 2016. kada su banke imale lošije rezultate radi konverzije kredita u švicarskim francima u prethodnoj godini. U tablici niže možete vidjeti koliku dividendu su banke isplaćivale po dionici tijekom proteklih pet godina.

Da ste u siječnju 2014. odlučili primjerice 10.000 kuna umjesto u oročenu bankovnu štednju uložiti u dionice jedne od tri banaka – Zabe, PBZ-a i IKB-a, danas bi taj ulog značajno povećali. Vrijednost dionica IKB-a od siječnja 2014. do 8. lipnja ove godine narasla je, naime, oko 1,3 puta, a PBZ-a gotovo 1,8 puta. Najviše je porasla vrijednost dionica Zabe – 2,2 puta.

U grafikonu niže možete vidjeti kretanje vrijednosti dionica kupljenih za 10.000 kuna u navedenom razdbolju za svaku od tri banaka.

Podsjećamo da ulaganje u dionice nosi veći rizik nego bankovna štednja. Glavnica se može smanjiti ako padne tržišna cijena dionice, ali isto tako se može i povećati u slučaju rasta vrijednosti dionice.

Kako bi se kretala visina isplaćenih dividendi u našem primjeru ulaganja 10.000 kuna s početka 2014. godine možete vidjeti u grafikonu niže. Kao što je vidljivo, najveće dividende dioničarima su banke isplatile u prošloj godini (za poslovanje u 2016.).

Na ostvarenu dividendu se plaća porez od 12 posto i prirez, dok troškovi kupnje našeg zamišljenog portfelja od 10.000 kuna iznose oko 500 kuna brokerske naknade.

Napomena: Ovaj tekst ne predstavlja nagovor na kupnju ili prodaju dionica, niti investicijski savjet. Autorica ne posjeduje niti jednu dionicu spomenutu u tekstu.

Pročitajte i ovo:
Istražili smo u kojem se fondu isplati štedjeti za mirovinu