osiguranja
Foto: Pixabay

Hrvatski mali ulagatelji već neko vrijeme izloženi su vrlo agresivnoj prodaji iznimno špekulativnih financijskih proizvoda kao što su binarne opcije ili CFD-ovi. Slično je i u ostalim europskim zemljama u kojima su zadnjih godina naglo povećani ponuda, distribucija i prodaja takvih proizvoda, a gubici koje imaju građani, nedovoljno vješti takvom tipu ulaganja, mjere se stotinama milijuna eura.

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) odlučilo je tome stati na kraj donošenjem novih interventnih mjera koje se odnose na ugovore za razlike (tzv. CFD – Contract for difference) i binarne opcije, priopćili su iz Hanfe.

Mjere za binarne opcije stupaju na snagu 2. srpnja, a za ugovore za razlike (CFD) 1. kolovoza ove godine.

Mjere se odnose na zabranu stavljanja na tržište, distribuciju ili prodaju binarnih opcija malim ulagateljima (odluka je dostupna ovdje) te ograničenja vezana uz stavljanje na tržište, distribuciju i prodaju ugovora za razlike (CFD) malim ulagateljima (odluku možete pročitati ovdje).

Hrvatski građani na udaru inozemnih brokera

špekulanata
Ante Žigman, predsjednik Hanfe

“Hanfa je već i do sada upozoravala na špekulativne proizvode i agresivne marketinške aktivnosti koje se u prekograničnom trgovanju pojavljuju i u Hrvatskoj, a glavni cilj tih upozorenja i donesenih mjera ESMA-e jest što bolja i kvalitetnija zaštita malih ulagatelja”, izjavio je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

U Hanfi podsjećaju da su CFD-ovi sami po sebi riskantni i složeni proizvodi kojima se često trguje špekulativno.

Također, zapazili su i da se u ponudama binarnih opcija malim ulagateljima sve više koriste agresivne marketinške tehnike, a sve manje transparentne informacije. Time se malim ulagateljima uskraćuje razumijevanje rizika na kojima se temelje ti proizvodi.

Što su CFD-ovi i binarne opcije

CFD-ovi i binarne opcije su, najjednostavnije rečeno, visoko rizični, kompleksni financijski proizvodi koji nisu prikladni za male ulagatelje. Ti se proizvodi koriste u špekulativne svrhe i nisu namijenjeni za dugoročno investiranje. U oglasima se to, naravno, ne ističe.

CFD (Contract for Difference) je financijski instrument koji ulagatelju omogućava trgovanje određenom vrstom imovine, najčešće dionicama, stranim valutama, zlatom, naftom), bez da postaje vlasnik te imovine. Takvi se proizvodi nazivaju izvedenice ili derivati, jer njihova cijena proizlazi iz cijene nekog drugog instrumenta (temeljne imovine).

Ulaganjem u CFD-ove ne samo da možete izgubiti svu svoju početnu investiciju, nego vrlo lako možete zapasti i u ozbiljne dugove. Zašto? Kretanje cijena derivata prilično je nepredvidivo zbog stalne promjenjivosti cijene valuta, dionica na svjetskim burzama ili zlata i nafte na svjetskim tržištima.

špekulanata
Foto: Pixabay

Osim toga, jedna od osnovnih karakteristika CFD-ova je takozvana poluga koja ulagateljima omogućava da s manjim iznosom novca zauzmu puno veću i rizičniju poziciju. Što je poluga veća, investicija je rizičnija. Umjesto visokih prinosa, ulagatelj se izlaže riziku ne samo da u potpunosti izgubi svoju početnu investiciju nego i da zapadne u dugove.

Binarne opcije također su povezane s određenom imovinom – dionicom, indeksom, valutnim parom ili cijenom primarnih proizvoda, s time da one imaju unaprijed određeno vrijeme dospijeća. Ono može biti samo nekoliko minuta ili sat vremena dugo.

Dobit ili gubitak svake opcije određen je fluktuacijama cijene imovine za koju je vezana. Razlika u cijeni imovine između vremena ulaska i izlaska odredit će je li posao uspješan ili ne, pa regulatori upozoravaju da je riječ o čistom klađenju.

Visoki prinosi nedostižni za amatere

Binarne opcije u posljednje su vrijeme postale jedan od najpopularnijih trgovačkih alata, a brokeri koji ih nude male ulagatelje privlače tvrdnjama kako već na malim iznosima, često već od 10 eura, mogu ostvariti dobru i gotovo sigurnu zaradu.

No, regulatori upozoravaju da su ulaganja u takve špekulativne proizvode usporediva s kratkoročnim klađenjem u kojem značajna većina ulagatelja gubi novac. Svojevremeno je francuski regulator utvrdio da je u Francuskoj čak 89 posto ulagatelja pretrpjelo gubitak. Ta činjenica, međutim, ne sprečava distributere takvih špekulativnih proizvoda da obećavaju visoke prinose.