HANFA
Ante Žigman, predsjednik Hanfe

Gotovo godinu dana nakon što je Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) zabranilo prodaju binarnih opcija malim ulagateljima i ograničilo distribuciju i prodaju ugovora za razlike (CFD), na sličan potez priprema se i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

CFD-ovi (ugovori za razlike) i binarne opcije su izrazito složeni proizvodi namijenjeni isključivo špekulativnom trgovanju. Na razini cijele Europske unije (EU), prema odluci ESMA-e na snazi je privremena zabrana trgovanja binarnim opcijama za male ulagatelje, a ograničena je, odnosno zabranjena, i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika.

“Navedene mjere ESMA-e privremenog su karaktera i njihova je primjena već nekoliko puta produljivana. U HANFA-i u ovom trenutku razmatramo mogućnost da za područje Hrvatske trajno zabranimo prodaju binarnih opcija malim ulagateljima s obzirom na to da nam je primarni cilj zaštita hrvatskih građana. Prijedlog ćemo uskoro staviti na javnu raspravu”, najavio je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.

Umjesto obećane dobiti građani gube sav uloženi novac

Više o tome što su CFD-ovi i binarne opcije koje regulatori uspoređuju s kratkoročnim klađenjem u kojem značajna većina ulagatelja gubi novac možete pročitati na poveznici niže.

>> Građani sve češće na meti špekulanata, regulatori napokon intervenirali

Zbog sve češćih upita građana, HANFA upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima, binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika.

U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica www.finarix.com i www.x90.com kada su hrvatski građani ostali bez uloženih sredstava.

HANFA poziva građane na oprez, vrebaju ilegalni brokeri

Ovlaštene brokere u Hrvatskoj moguće je provjeriti u Hanfinim registrima:

Registar društava ovlaštenih pružati investicijske usluge i obavljati investicijske aktivnosti

Notifikacije iz država članica EU

Brokeri

Tržišni posrednici

“Često se iza takvih stranica nalaze društva registriranima na tzv. egzotičnom otočju (npr. Marshallovi otoci) gdje je legalnost ili reguliranost poslovanja upitna”, navode u HANFA-i.

Savjetuje građanima da, ako im se obrate nepoznate osobe, bilo mailom, telefonski ili oni sami naiđu na internetske stranice koje nude veliku zaradu, provjere o čemu je riječ jer velika obećanja najčešće vode u prijevaru. Signale za uzbunu, osim obećanja brzih i nerealnih zarada, predstavljaju i uporno i agresivno nagovaranje na trgovanje što je zakonom nedopuštena radnja.

Čak niti uredno registrirane brokerske kuće ne smiju nagovarati klijente na trgovanje, obećavati zaradu, a ne smiju niti davati upute klijentu kojim točno financijskim instrumentom trgovati, osim, iznimno, ukoliko je s klijentom dogovorena usluga investicijskog savjetovanja, ističu u HANFA-i.

HANFA
Ilustracija: Fotolia

Kako se zaštiti

Ukoliko su građani dovoljno informirani te ih trgovina takvim financijskim instrumentima doista zanima važno je pouzdano utvrditi s kime kontaktiraju i je li doista riječ o zaposleniku brokerske kuće ili o osobama koje se lažno predstavljaju kao zaposlenici, a ustvari su prodajni predstavnici društava koji poznavanjem lokalnog jezika žele lakše zadobiti povjerenje potencijalnog klijenta.

“Preporučujemo da građani u razgovoru saznaju točno ime i prezime osobe te sve kontakt podatke društva za koju pozivatelj radi te da naknadno provjere je li riječ o ovlaštenim osobama i društvima. Važno je utvrditi točan naziv društva jer se on često razlikuje od naziva internetske stranice koja se koristi za trgovanje.

Društvo koje radi legalno i transparentno ima na svojoj internetskoj stranici jasno istaknute podatke o društvu, uključujući kontakte, te jasno navedena odobrenja nadležnog regulatora”, savjetuje HANFA.

Na teritoriju Hrvatske trgovanjem se, uz domaće, mogu baviti i inozemne brokerske kuće iz Europske unije no one, prema određenoj proceduri, moraju biti upisane u registar HANFA-e. Pritom je važno napomenuti da je u slučaju spora nadležan sud i pravni okvir države iz koje društvo potječe te se na poslovni odnos primjenjuje pravni okvir te države, a ne hrvatski propisi.

Ponude iz tzv. trećih zemalja su nelegalne

Poseban oprez potreban je u slučajevima društava koje dolaze iz tzv. trećih zemalja, a pogotovu ukoliko je riječ o onima s tzv. egzotičnih otočja. Prema važećim propisima brokerska društva iz tzv. trećih zemalja smiju brokerske usluge u Hrvatskoj pružati malim ulagateljima isključivo putem podružnice osnovane u Hrvatskoj, koja ima odobrenje za rad od strane HANFA-e.

U HANFA-i napominju da u ovom trenutku U Hrvatskoj ne postoji niti jedna takva podružnica, što znači da su ponude za trgovanje prema hrvatskim građanima iz trećih zemalja nelegalne.

Trgovanje putem interneta jest legalno, no to smiju raditi samo ovlaštene brokerske kuće. Pritom je vrlo važno da građani prije odluke o ulaganjima budu dobro upoznati s preuzetim rizicima i karakteristikama financijskim instrumentima kojima planiraju trgovati.