gotovinaca

Alarmantan rast gotovinskih kredita, zbog koje je Hrvatska narodna banka u veljači ove godine reagirala, u lipnju je konačno zaustavljen: odobreno ih je 50 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme prošle godine, objavio je vecernji.hr.

U HNB-u smatraju da je njihova Preporuka o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima vrlo brzo dala rezultat, no otkrivaju i da su kontrole pokazale da ima neposlušnih: utvrdili su da se neke banke nisu uskladile s preporukom pa će s njima nastaviti, kako ga nazivaju, supervizorski dijalog te uspoređivati planirane i ostvarene volumene gotovinskih nenamjenskih kredita.

Usto, pratit će povezanost između varijabilnih primitaka članova uprave i pokazatelja uspješnosti njihova rada koji su prilagođeni za rizik koji banke preuzimaju, kao što je, među ostalim, i kvaliteta gotovinskih nenamjenskih kredita.

Stopa rasta gotovinaca još uvijek dvoznamenkasta

Prema podacima središnje banke, sve do donošenja preporuke, rast gotovinaca kontinuirano se ubrzavao, no u travnju se najprije zaustavio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a onda tijekom svibnja i lipnja prvi put i smanjio.

>> Banke počele zaoštravati uvjete za gotovince, saznajte koliko se možete zadužiti

U prva tri mjeseca prirast im je prosječno iznosio otprilike 70 milijuna kuna, oko 15 posto više nego u prethodnoj godini. U lipnju, prema još neslužbenim podacima, smanjio se na razinu koja je za gotovo 50 milijuna kuna (13 posto) niža nego u istom mjesecu lani.

“Prirast nenamjenskih gotovinskih kredita tako se do sredine ove godine smanjio gotovo 30 posto u odnosu na rast ostvaren tijekom prve polovice 2018. Pritom je glavnina učinka preporuke koncentrirana upravo na kreditima vrlo duge ročnosti, veće od pet godina”, preciziraju u HNB-u.

HNB: Nije nam cilj zaustaviti rast gotovinskih kredita

U HNB-u objašnjavaju da im nije cilj snažno usporiti ili zaustaviti rast ovih kredita, već potaknuti na razboritost pri odobravanju uz primjenu jednakih kriterija kod odobravanja stambenih kredita, kako bi se izbjegla arbitraža – zamjena stambenih kredita neosiguranim i skupljim gotovinskim kreditima, piše večernji.hr.

Podsjetimo, gotovinske kredite s dugim rokom otplate (koji su počeli istiskivati stambene kredite) HNB je proglasio visoko rizičnim proizvod koji bi mnoge građane mogao odvesti u dužničko ropstvo. Ukupni gotovinski krediti krajem siječnja premašili su 48 milijardi kuna, dok su stambeni krediti iznosili 54,2 milijarde kuna.

Pročitajte i ovo:
Dovode li banke ‘gotovincima’ svjesno građane u rizik prezaduženosti?
‘Puknu’ li gotovinci, bankari bi mogli ostati bez bonusa?
Hoće li gotovinci postati novi švicarci