HPB rujan
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 123,4 milijuna kuna, nakon gubitka od 1,3 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine kada je iskazan gubitak zbog rezervacija za Agrokor, objavili su iz te banke.

“U prvih devet mjeseci 2018. ostvarili smo solidnu neto dobit od 123,4 milijuna kuna, pogotovo imajući u vidu pripajanje Jadranske banke, koje sigurno utječe na redovno poslovanje te provedbu programa transformacije HPB-a, nakon kojih bismo trebali biti brži, efikasniji i pružati bolju uslugu našim klijentima”, izjavio je predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić komentirajući ostvarene rezultate.

>> Nakon preuzimanja Jadranske banke HPB zauzeo oko 5 posto tržišta

HPB rujan zaključio s milijardu kuna više depozita

U HPB-u ističu da su depoziti su od početka ove godine porasli za 1,03 milijardi kuna ili 6,1 posto, a poraslo je i kreditiranje stanovništva i poduzeća.

“Nastavljen je višegodišnji pozitivni trend u kreditiranju stanovništva s rastom od 6,6 posto, a broj odobrenih kredita veći je za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. HPB je ponudila najpovoljnije kamatne stope za subvencionirane kredite koje je udvostručila u odnosu na 2017. te prema podacima APN-a ima 8,1 posto od ukupno predanih zahtjeva.

Također su u porastu krediti gospodarstvu, za 5,4 posto. Najveći rast kredita poduzetnicima ostvaren je u turizmu i djelatnostima koje su orijentirane izvozu”, priopćili su iz HPB-a.

Niske kamate i pripajanje Jabe snizile operativnu dobit

Operativna dobit HPB-a u razdoblju od siječnja do kraja rujna ove godine iznosila je 239 milijuna kuna, što je za 13,5 posto ili 37,3 milijuna manje u odnosu na isto razdoblje 2017. U banci pojašnjavaju da je pad operativne dobiti posljedica većeg pada aktivnih kamatnih stopa od pasivnih, zbog čega je neto kamatni prihod manji 3,9 posto, te povećanih troškova zbog pripajanja Jadranske banke i drugih projekata pokrenutih s ciljem jačanja tržišne pozicije HPB-a.

Bančina imovina krajem rujna iznosila je 20,9 milijardi kuna ili 5,4 posto više, dok je kapital povećan za 4,1 posto, na gotovo dvije milijarde kuna.

Među poslovnim događajima koji su obilježili bančino poslovanje, iz HPB-a izdvajaju kupnju Jadranske banke u srpnju 2018. i njezinu dokapitalizacija sa 110 milijuna kuna radi usklađenja s regulatornim kapitalnim zahtjevima.

Ipak, glavne poslovne aktivnosti banke okrenute su digitalizaciji i transformaciji u modernu organizaciju. Zbog toga se HPB više ne odlučuje na otvaranje klasičnih poslovnica, osim u izuzetnim slučajevima kao što je ovogodišnje otvaranje poslovnice u Zadru na što su se odlučili zbog velikog rasta broja klijenata.