osiguranja
Foto: Pixabay

Ukupni depoziti poslovnih banaka u Hrvatskoj dosegnuli su krajem travnja 272 milijardi kuna, što je za gotovo 13 milijardi ili 5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Time je nastavljen rast depozita na godišnjoj razini koji traje još od prosinca 2011., navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke HNB-a.

Rast ukupnih depozita prvenstveno se zahvaljuje snažnom rastu depozitnog novca jer su štedni i oročeni depoziti zabilježili pad.

Rekordne razine depozitnog novca

Depozitni novac, koji obuhvaća novčana sredstva na transakcijskim računima – tekućim i žiroračunima – te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja premašio je 76 milijardi kuna, što je rast od 25,7 posto ili 15,6 milijardi kuna na godišnjoj razini.

“Udio depozitnog novca u ukupnim depozitima iznosio je 28 posto. Povijesno gledano njegov udio u pretkriznom i kriznom razdoblju od 2000. do 2014. se u prosjeku kretao oko 17 posto, da bi se od siječnja 2015. do travnja 2018. popeo sa 17,5 na 28 posto”, navodi se u analizi RBA.

No, ukupni štedni i oročeni depoziti – u stranoj i domaćoj valuti – zabilježili su pad na godišnjoj razini 19. mjesec zaredom.

Tako su ukupni štedni i oročeni depoziti na kraju travnja iznosili 195,8 milijardi kuna, što je 1,3 posto ili 2,6 milijardi kuna manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Niske kamate cijele 2018.

“Struktura i trendovi kod iznosa depozita jasno oslikavaju veću sklonost držanja likvidne imovine koja je zasigurno motivirana i povijesno niskim kamatnim stopama na štednju”, ističu analitičari RBA. Tumače kako je to posljedica visoke likvidnosti u financijskom sustavu podržane ekspanzivnim mjerama monetarne politike i skromnim oporavkom kreditiranja.

“Visoka likvidnost bit će tijekom cijele 2018. obilježje domaćeg financijskog sustava, što uz projicirane umjerene stope rasta kreditiranja implicira nastavak niskih pasivnih kamata. Tako će se povećana sredstva za štednju vjerojatno više usmjeravati u depozitni novac, a manje u štedne i oročene depozite.

Dodatno će na nominalni iznos oročenih depozita nepovoljno djelovati i jačanje kune u odnosu na euro”, zaključuju analitičari RBA.

Pročitajte i ovo:
Evo kako zaraditi na bankama, i to jako dobro