beskontaktno plaćanje
Sanja Žigić, direktorica Mastercard Hrvatska

Beskontaktno plaćanje u Hrvatskoj doživljava strelovit rast – u prvih osam mjeseci 2018. provedeno je 90 posto više beskontaktnih transakcija nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je Mastercard.

Snažan prodor beskontaktne tehnologije prisutan je i diljem Europe s povećanjem beskontaktnih transakcija za 97 posto u odnosu na prošlu godinu. Riječ je najšire prihvaćenom obliku elektroničkog plaćanja u Europi tako da je sada gotovo jedna od dvije transakcije u europskim trgovinama beskontaktna.

Na više od 15 europskih ključnih tržišta, uključujući tržišta Hrvatske, Danske, Grčke, Mađarske, Nizozemske, Poljske i Rusije, beskontaktne transakcije čine više od 50 posto svih transakcija provedenih u trgovinama, priopćio je Mastercard.

Poljska je predvodnik ovog trenda s preko 80 posto beskontaktnih transakcija u 2018., dok je u Hrvatskoj 54 posto transakcija prošlog mjeseca bilo beskontaktno.

Do 2020. beskontaktno plaćanje na svim prodajnim mjestima

Uz povećanje korištenja beskontaktnih načina plaćanja dolazi i do rasta povjerenja te tako sve više korisnika smatra da je beskontaktna tehnologija jednako sigurna ili sigurnija od klasičnih oblika plaćanja, priopćili su iz Mastercarda.

Dodaju da su sustavi prijevoza jedno od glavnih područja koja potiču rast beskontaktnih transakcija diljem Europe.

“Mastercard u Hrvatskoj je, kao i u cijeloj regiji Srednje i Istočne Europe, prepoznao važnost beskontaktnih plaćanja zbog njihove brzine i praktičnosti koja omogućava ulazak elektronskih plaćanja na sva prodajna mjesta, pogotovo ona koja zahtijevaju brzinu i protočnost ljudi. Jedan od najboljih primjera toga je i javni prijevoz. Niz gradova u svijetu i regiji je uveo otvorene beskontaktne sustave plaćanja transporta, istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Mastercard je najavio nastavak ulaganja u modernu tehnologiju s ciljem da se na beskontaktno plaćanje omogući na svim prodajnim mjestima u Europi do 2020. godine.