krediti
Foto: Pixabay

I ovoga ljeta većina hrvatskih građana koji odluče otputovati na odmor, odlučit će se za ljetovanje na hrvatskom dijelu Jadrana, uglavnom u privatnom smještaju, pokazalo je istraživanje koje su MasterCard i GfK proveli među korisnicima kartica u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Gotovo polovina ispitanika, njih 46 posto, boravit će u privatnom smještaju, a samo nešto manji broj, odnosno 41 posto, u svojoj ili obiteljskoj nekretnini. Za smještaj u hotelima odlučilo se 12 posto ispitanika, a u kampovima samo šest posto.

Glavna karika u lancu donošenja odluke o odabiru destinacije za najveći broj ispitanika su troškovi: na njihov značaj ukazuje čak 77 posto ispitanika. No, velik je značaj i omjera cijene i kvalitete – na to ukazuje 59 posto ispitanika.

Tek potom slijede klimatski uvjete i troškovi prijevoza (39 posto), dobra prometna povezanost (37 posto), raznovrsna kulturna i gastronomska ponuda (36 posto), ponudu događanja (24 posto), noćni život (19 posto) i na kraju mogućnosti za shopping (17 posto).

smještaj na moru
Ilustracija: Pixabay

Ljetni odmor na Jadranu u nešto većem broju planiraju provesti oni s mjesečnim prihodima većim od 12.000 kuna (84 posto).

Zanimljivo je da čak 60 posto ispitanika smještaj plaća gotovinom, internetskim bankarstvom 13 posto, a na plaćanje debitnom karticom odlučuje se 14 posto ispitanih građana.

Na plaćanje u ratama se odlučuje manji broj ispitanika.

Istraživanje MasterCarda i GfK-a pokazalo je da ispitanici s prihodima iznad 9.000 kuna češće koriste kartice i to prvenstveno za plaćanje ugostiteljskih usluga (preko 50 posto), ali i za kupnju svakodnevnih potrepština (više od trećine).

Za plaćanje goriva gotovinu iznadprosječno koriste žene, mladi u dobi od 18 do 29 godina te oni bez primanja ili mjesečnim prihodima do 5.500 kuna.

Istraživanje je pokazalo i da 39 posto građana bez primanja planira ljetovanje, vjerojatno kod obitelji ili u vlastitim nekretninama. Za pokrivanje troškova koje će imati 85 posto njih će koristiti gotovinu, dok će ih samo 13 posto ‘peglati’ kartice.

Ljetovanje na hrvatskoj obali ne planira tek 22 posto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem koje je provedeno u svibnju ove godine.

Pročitajete i ovo:
Jesu li se privatni iznajmljivači preračunali
Svaki drugi iznajmljivač utajio porez, poreznici kreću u naplatu