gospodarski kriminal
Foto: Pixabay

Krivotvorenih novčanica je više nego ikad, osobito eura kojih je u prvih šest mjeseci ove godine otkriveno čak pet puta više nego lani u istom razdoblju. Najčešće se krivotvore novčanice od 500 eura, dok je od domaće valute među krivotvoriteljima najpopularnija novčanica od 200 kuna, a potom one od 100 i 500 kuna. Krivotvorenih je kuna tri puta više nego lani.

Za razliku od oštećenih novčanica, koje se mogu zamijeniti ili u bankama ili u HNB-u i za njih dobiti neoštećene novčanice u punom iznosu, u slučaju krivotvorenih novčanica građani teže dolaze do naknade. Procedura ‘zamjene’ krivotvorenih novčanica je puno kompliciranija nego u slučaju oštećenih, a osobito naknada štete. No, nije i nemoguće.

“Krivotvoreni novac nije moguće zamijeniti za originalni novac zato što krivotvoreni novac nema sve elemente gotovog novca i nije ga izdala središnja banka, odnosno radi se o lošijoj ili boljoj kopiji originala”, odgovorili su nam iz HNB-a na upit zašto građani kojima su krivotvorene novčanice dospjele u ruke, ne njihovom krivnjom, ne mogu jednostavno zamijeniti krivotvorine za originalan novac.

Prvo na policiju, pa na sud

U centralnoj banci pojašnjavaju da je izrada krivotvorenih novčanica i kovanog novca te njihovo stavljanje u optjecaj teško kazneno djelo. Tako bi i građani koji plaćaju krivotvorenim novcem mogli kazneno odgovarati. Zato u HNB-u savjetuju da svi oni koji sumnjaju da su dobili krivotvorenu novčanicu to odmah prijave i krivotvorine predaju policiji.

Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na analizu u HNB koji je jedini ovlašten utvrditi je li sumnjiv primjerak gotovog novca krivotvorina ili original. Osim toga, policija je dužna utvrditi porijeklo krivotvorenoga gotovog novca.

“Tek kada se nedvojbeno utvrdi da je sumnjiv gotov novac krivotvoren, građanin može pokrenuti sudski postupak za naknadu financijske štete od osobe (fizičke ili pravne) od koje je zaprimio krivotvoreni gotov novac”, kažu u HNB-u.

Kako se zaštiti od krivotvorenih novčanica

krivotovrenim novvem
Foto: Pixabay

Građane savjetuju da, ukoliko obavljaju neku veću kupnju gotovim novcem, novčanice provjere u banci, osobito ako je riječ o stranoj valuti. Pravilo je da krivotvorena novčanica može ući u banku, ali iz nje ne smije biti izdana klijentu pa se sve novčanice provjeravaju prije izdavanja.

Banke i ostale institucije koje se bave financijskim poslovanjem obvezne su, naime, povući iz prometa sve novčanice i kovani novac za koje znaju ili imaju dovoljno razloga vjerovati da su krivotvorine te ih dostaviti HNB-u na postupak utvrđivanja autentičnosti.

Jedan od boljih načina zaštite je plaćanjem preko računa, pogotovo kada se radi o većim transakcijama, kažu u HNB-u. Dodaju da svakako treba izbjegavati plaćanja većim količinama gotovog novca – za kupnju mobitela ili automobila, npr. – na loše osvijetljenim lokacijama.

Kako prepoznati krivotvoren novac

Originalne novčanice kuna relativno je lako prepoznati zbog velikih razlika u veličini, boji ili osnovnim motivima između originalnih i krivotvorenih novčanica, tvrde u HNB-u. Upozoravaju tako da se razlika da primijetiti već na papiru – originalne novčanice tiskaju se na pamučnom papiru koji je mnogo izdržljiviji i otporniji na habanje u odnosu na običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

Vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar provjeravaju se tako da se novčanica okrene prema izvoru svjetlosti, a izmjene motiva u hologramu i elementima koji su otisnuti prelijevajućom bojom laganim zakretanjem novčanice.

Krivotvorine kune često imaju otisnute različite varijante oznake serije i serijskog broja, nepravilnih fontova i veličine te drugačijeg razmaka između slova i brojki. Također, skriveni natpis “KUNA”, kojeg imaju originalne novčanice, na krivotvorini nije vidljiv.

Najsigurniju provjeru provode u bankama i u HNB-u. Nažalost, građani neće automatski dobiti originalnu novčanicu, već samo ako sudski dokažu od koga su dobili krivotvoreni novac. Za većinu građana to je, ipak prekomplicirano i preskupo, pa u slučaju manjih svota mnogi odustaju o cijele operacije. Jedino što im preostaje jest paziti da ne plaćaju krivotvorinama, kako se i samo ne bi našli na udaru policije.