smještaj na moru
Foto: Pixabay

Broj postelja u apartmanima i kućama za odmor raste višestruko brže nego broj gostiju. Samo zadnje tri godine registrirano je više od 150 tisuća novih kreveta u obiteljskom smještaju i bliži se brojci od 630 tisuća postelja koje nudi 90 tisuća obitelji, objavila je Slobodna Dalmacija pitajući se jesu li se mali, privatni iznajmljivači preračunali.

Privatni iznajmljivači sve se glasnije žale kako im ovogodišnje rezervacije ne idu kao lani. Više je nego sigurno da će dio iznajmljivača koji su računali i ove sezone na dobru zaradu kao ranijih godina, ovaj put ostati razočarani, smatra list.

U Dalmaciji novih 20.000 postelja

Ove godine je u četiri dalmatinske županije na tržište već stavljeno više od 20 tisuća novih postelja u obiteljskom smještaju. Još nekoliko tisuća zahtjeva iznajmljivača u županijskim Uredima državne uprave čeka na obradu i dobivanje registracije za rad već ovog ljeta.

Samo Turistička zajednica Splita dnevno zaprimi 35 prijava novih iznajmljivača s oko stotinu postelja. Od početka godine je registrirano (prema eVisitoru) 2.789 novih kreveta samo u obiteljskom smještaju u Splitu. To je 14 posto više nego lani.

privatni iznajmljivači
Foto: Pixabay / Split

U Splitu je u svim vrstama smještaja registriran 33.201 krevet, što je za oko 4.000 više nego lani u ovo vrijeme.

Slobodna Dalmacija navodi i primjer Imotske krajine u kojoj su prije deset godina bile registrirane tek dvije luksuzne kuće za odmor, a danas ih je tamo 240!

Samo ove godine u Imotskoj krajini za turiste je adaptirano ili izgrađeno čak 70 kuća za odmor, pa sada vile i vikendice u tom području imaju oko dvije tisuće postelja, a 200 vila je s bazenima.

No, ove se godine u tom području prvi put osjećaju posljedice nekontrolirane gradnje i prekomjernog rasta broja privatnih iznajmljivača. Prema informacijama iz agencija i rezervacijskih portala, tek nekoliko kuća u Imotskoj krajini ove godine ima 15 i više tjedana zauzetosti, dok je većina trenutno u rezervacijama lošija nego lani, a dio njih za sada ima goste tek tri, četiri tjedna.

Apartmani sve samo ne luksuzni

Iako se u javnosti stvara slika da su svi naši apartmani luksuzni i atraktivni, to je daleko od istine. Većina apartmana u obiteljskom smještaju ima tri zvjezdice, pa je u toj kategoriji prema podacima iz eVisitora 412.590 tisuća postelja, čija iskorištenost jedva doseže 26 posto godišnje.

S četiri zvjezdice je 55.468 kreveta, koji su iskorišteni 33 posto na godišnjoj razini, a čak 71.056 kreveta u obiteljskom smještaju ima tek dvije zvjezdice i samo 20 posto dana godišnje imaju goste.

privatni iznajmljivači
Foto: Pixabay / Vila na Braču

Ne čudi stoga da tržište koje postaje izbirljivije sve češće zaobilazi dio naših kapaciteta niže kategorije.

No, alarm bi se trebao upaliti svima koji su do jučer bili sigurni kako je njihov zadatak samo izgraditi luksuznu kuću, a sve drugo će se dogoditi samo od sebe. Dosadašnji booking pokazuje da to ove godine više nije tako jednostavno, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo:
GDPR pogađa i male iznajmljivače, evo o čemu moraju voditi računa
Svaki drugi iznajmljivač utajio porez, poreznici kreću u naplatu