odljev
Foto: IRO

Ukupni semestralni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose u prosjeku 15.417 kuna, odnosno 30.834 kn godišnje, objavio je Institut za razvoj obrazovanja pozivajući se na istraživanje Eurostudent V.

Većini studenata, čak 88 posto njih, troškove studija pokriva obitelj, za što mjesečno izdvajaju 1.167 kuna.

Posao kao jedan od izvora prihoda navodi nešto više od četvrtine studenata (27 posto) anketiranih studenata. Prosječni iznos koji studenti zarade je 2.635 kuna mjesečno.

Kao izvor prihoda stipendije je navelo nešto manje od četvrtine studenata (23 posto) i to u prosječnom iznosu od 949 kn mjesečno, objavio je IRO.

Izvori financiranja ovise i o stupnju obrazovanja

U Institutu ističu da visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu, kao i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata, predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju.

Tako primjerice studenti čiji roditelji imaju osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje rjeđe se mogu oslanjati na prihod od obitelji pa znatno češće obavljaju stalne poslove uz pomoć kojih pokrivaju najveći dio svojih troškova studija.

S druge pak strane, iznadprosječne prihode od obitelji imaju studenti čiji barem jedan roditelj ima visokoškolsko obrazovanje.

Vrste i iznosi prihoda studenata značajno se razlikuju i s obzirom na završeno prethodno obrazovanje studenata. Tako studenti koji su završili strukovne škole imaju znatno više prihode od posla te znatno niže prihode od obitelji u odnosu na studente koji su završili gimnazije.

Studenti koji su završili gimnazije primaju značajno viši iznos stipendija u odnosu na prosjek i u odnosu na studente koji su završili strukovne škole.

Uskoro novi sajam stipendija

“Dostupnost i dostatnost prihoda za pokrivanje troškova studija jedan je od ključnih čimbenika koji utječe na odluku o nastavku obrazovanja na visokoškolskoj razini, ali i na uspješan završetak studija za sve one koji studiraju”, ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a.

Kako bi olakšao financiranje studiranja IRO će i ove godine organizirati sajam stipendija: U Zagrebu 16. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a u Rijeci 18. listopada na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci sadašnji i budući studenti će moći dobiti informacije od institucija koje dodjeljuju stipendije ili čuti iskustva bivših stipendista. Sajam je namijenjen ponajprije učenicima završnih razreda srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te studentima koji su već upisani na različite studije na visokim učilištima, ističu u IRO-u.

Više informacija o Sajmu stipendija možete pronaći ovdje.