hranimo
Foto: Fotolia

Nakon što je na snagu stupio Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Fina je automatizmom obustavila provođenje ovrha nad 225.322 ovršenika koji se nalaze u registrima Fine s ovrhama starijim od tri godine, a kod kojih u zadnjih šest mjeseci nije bilo naplata, izvjestili su danas predstavnici Fine.

Obustavljanje ovršnih postupaka ne znači da je dug građana izbrisan.

“Napominjem da se ovdje ne radi o otpisu duga nego samo o obustavi provođenja ovrha za ovrhe za koje se pokazalo da su nenaplative. Vjerojatnost da će biti naplaćene tražbine koje se u Fininim registrima nalaze dulje od tri godine, a da nije u zadnjih šest mjeseci naplaćena niti jedna kuna, manja je od jedan posto.

Dugovi ne prestaju, ali prestaju ovrhe. Time se i destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je očito ovrha nemoguća čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršenika, odnosno ovršnog postupka”, izjavio je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, prenosi Večernji list.

Deblokirano 50.695 građana

Čović je rekao da je Fina već prestala sa provedbom ovrhe barem po jednoj osnovi za 225.322 građana, odnosno za oko 70 posto blokiranih građana.

Temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima počekom ovoga tjedna je deblokirano 50.695 građana, što čini 16 posto svih blokiranih, naveli su predstavnici Fine.

Ukupan dug koji je na ovaj način uklonjen iz Fininih očevidnika iznosi 49,4 milijarde kuna, od čega se 30,07 milijardi odnosi na glavnicu, a na kamate 19,36 milijardi kuna. Najviše obustavljenih ovrha odnosi se na dugove prema bankama (11,93 milijarde kuna glavnice i kamata 5,93 milijardi) te središnjoj državi (3,51 milijarda kuna glavnice i 3,36 milijardi kamata), piše Večernji list.

Vinka Ilak iz Fine rekla je da prestanak ovrhe na financijskim sredstvima ne znači i da je prestao dug, iako “ne vjeruje da će doći do njegove naplate”.

Podsjećamo, privatni vjerovnici su najavili kako dugove neće otpisivati bez jasnih socijalnih kriterije i većih poreznih olakšica za vjerovnike, o čemu je Prvi plan pisao ovdje i ovdje.

U Fini se, međutim, nadaju da će uvođenje predujmova odvratiti vjerovnike od pokretanja novih ovrha. Kako su rekli, došlo je do promjene u načinu plaćanja tako da pokretanje ovrha na novčanim sredstvima za vjerovnike prestaju biti besplatno. U Fini smatraju da će to destimulirati vjerovnike u pokretanju ovrha u slučajevima u kojima je evidentno da postoji mala šansa naplate.

Vjerovnici će se pokušati naplatiti na drugoj imovini

“Kako će se vjerovnik ponašati prvenstveno ovisi o vrsti duga, iznosu duga, o tome je li dužnik ima druge imovine. Ako ima neke imovine velika je vjerojatnost da protiv njih ovrhovoditelj već provodi ovršni postupak. Ovdje je samo prestala ovrha na novčanim sredstvima. Za male tražbine ovrhe se vjerojatno neće pokretati zbog troškova”, naglasila je Ilak.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i dalje će se primjenjivati za ovrhe koje navrše treću godinu, a po njima šest mjeseci nije bilo naplate.

Nakon automatskog prekida ovrha temeljm Zakona o ovrhama na novčanim sredstvima, u blokadi je ostalo još oko 270.000 građana s dugom od oko 13 milijardi kuna. Inače, na dan 30. lipnja bilo je 323.758 blokiranih građana.

Pročitajte i ovo:
Počinje otpis dugova, za troškove ovrha nema oprosta