burza
Sudionici panela na temu "Mogu li tržišta kapitala konkurirati privatnim ulaganjima?"

Kapital za razvoj malih i srednjih poduzeća treba potjecati iz više izvora, a pritom Londonska burza može odigrati važnu ulogu, istaknuto je na konferenciji “Capital Markets Day” koju su 8. srpnja organizirali konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte i London Stock Exchange grupe. Konferencija, koja ujedno predstavlja prvi posjet Londonske burze Hrvatskoj, okupila je preko 150 uzvanika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Vedrana Jelušić, partnerica u Deloitteu i voditeljica Private inicijative Adriatic regije, istaknula je da tržišta kapitala omogućuju firmama pristup kapitalu kojim mogu financirati svoje strategije rasta, kao i prekogranična širenja, smanjujući pri tom ovisnost o kreditnoj zaduženosti.

Naglasila je da je razvoj tržišta kapitala u središtu pozornosti Europske komisije koja je razvila posebnu inicijativu Unije tržišta kapitala kojom se želi olakšati pristup kapitalu, posebno malim i srednjih poduzećima te omogućiti jednostavniji protok kapitala i investicija među članicama, potičući pri tom kontinuirano unapređenje korporativnog upravljanja.

burza
Vedrana Jelušić

Kako se izlistati na Londonskoj burzi

Axel Kalinowski, direktor Londonske burze za Srednju i Južnu Europu iznio je pregled mogućnosti listanja na Londonskoj burzi, istaknuvši razlike listanja na glavnom i alternativnom tržištu, kao i najnovije trendove.

Istaknuo je da Londonska burza postoji više od 200 godina, na njoj je izlistano oko 2.100 kompanija iz različitih sektora, različitih veličina i stupnjeva razvoja, a dolaze iz svih dijelova svijeta. U posljednjih osam godina vrijednost dionica na njoj je porasla za više od 900 posto.

Burza kompanijama prije svega služi za širenje, osnaživanje rasta i razvoja, odnosno prikupljanje kapitala za ulaganja u nova poslovanja, a također im omogućuje i vidljivost i kredibilnost”, kaže Kalinowski.

Kalinowski je istaknuo da u Hrvatskoj Londonska burza surađuje sa Zagrebačkom bankom, dok je od ostalih kompanija iz regije naveo Novu Ljubljansku banku (NLB), koja se također vrlo uspješno izlistala na Londonskoj burzi i prikupila značajnu količinu kapitala.

burza
Axel Kalinowski (lijevo)

IPO NLB-a jedan od najvećih u ovom dijelu Europe

Blaž Brodnjak, predsjednik NLB-a, podijelio je iskustvo nedavnog uvrštenja dionica NLB-a u kotaciju Londonske burze i Ljubljanske burze, čime je najveća slovenska banka uspješno privatizirana, omogućivši pri tom većem broju investitora ulaganje u kapital banke. Naglasio je značaj izlaska na međunarodno tržište kapitala koji je omogućio veću diversifikaciju investitora te ponudio investitorima priliku ulaganja u ovom dijelu Europe.

IPO NLB-a na Londonskoj i Ljubljanskoj burzi jedan je od najvećih u ovom dijelu Europe u kojem su, uz EBRD, sudjelovali i međunarodni investitori, hrvatski mirovinski i investicijski fondovi kao i osiguravateljske kuće.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze koja je prva u središnjoj Europi utemeljila posebnu trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća Progress, predstavila je mogućnosti ulaganja na Zagrebačkoj burzi, te prednosti koje mogu imati poduzeća koja skupljaju kapital na burzi kroz potencijalno niži trošak, kao i investitori kroz priliku ulaganja.

Hrvatsko tržište kapitala u fazi oporavka

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman kazao je da se hrvatsko tržište kapitala nakon deset godina nalazi u fazi kada pokušava ostvariti rast i oporavak.

>> Zagrebačka burza potonula drugu godinu zaredom

“U posljednjih deset godina postojale su tri prilike. No, zbog globalne financijske krize, zatim uvođenja poreza na kapitalnu dobit te naposljetku slučaja Agrokor, nije se dogodio rast. To je sve skupa dovelo do gubitka povjerenja u hrvatsko tržište kapitala”, rekao je Žigman. Vjeruje da će konferencija poput ove i nove ideje koje će moći čuti od partnera s Londonske burze, Zagrebačkoj burzi pomoći da povrati to povjerenje.

Potaknuti nedavnim investicijama privatnih kapitalnih fondova u Hrvatskoj, poput ulaganja u Pet centre, Studenac, PanPek, Mlinar, održana je diskusija na temu “Mogu li tržišta kapitala konkurirati privatnim ulaganjima?” u kojoj su svoje stavove iznijeli Vladimir Bosiljevac, Adria Capital & Harvard University, Petar Vlaić, Erste Plavi, Axel Kalinowski, LSEG, Ivana Gažić, ZSE i Vedrana Jelušić Kašić, Deloitte. Panel diskusiju je moderirao Andrej Erjavec, partner u investicijskoj kući InterCapital.

U završenom dijelu konferencije svoja iskustva u sudjelovanju u ELITE programu Londonske burze s uzvanicima je podijelio Nikola Dujmović, predsjednik uprave tvrtke Span koju je Londonska burza 2017. godine uvrstila na listu tisuću najinspirativnijih tvrtki Europe.

burza
Nikola Dujmović, Span