Marićem
Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić gostujući u srijedu u RTL Direktu najavio je novi krug poreznog rasterećenja, ali nije otkrio detalje. Izjavio je, međutim, da porez na nekretnine sigurno neće biti uveden sljedeće godine.

Na pitanje mogu li građani očekivati povećanje osobnog dohotka, Marić kaže: “Činit ćemo sve. Što se tiče rasterećenja oporezivanja rada, mislim da tu imamo pozitivne efekte. Uvijek gledamo cjelokupni porezni sustav”.

>> Plaće u EU10 rastu triput brže nego u Hrvatskoj, Rumunjska ih povećala 50 posto

Za porez na nekretnine rekao je da neće biti uveden iduće godine. “Svi dobro znamo kako je prošao prošli pokušaj. Sukladno tome mogu odgovoriti – ne”, kazao je ministar.

Konkretni prijedlozi tijekom ljeta

Rekao je da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja, te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjeravaju dodatno rasteretiti gospodarstvo.

“Mi tri godine za redom, ne pričamo, nego činimo porezno rasterećenje i smanjenja poreza tako da je logično da građani i poduzetnici očekuju da se tim smjerom treba i mora nastaviti dalje”, rekao je Marić u RTL-ovoj emisiji Direkt.

Dodao je da je Hrvatska u vrhu po udjelu indirektnih poreza u EU-u, a što se tiče dohodaka treći od dna, a po udjelu u BDP-u u sredini.

“Treba sve sagledavati u cjelini. Četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima”, rekao je ministar financija.

Za prijedlog oporbenog SDP-a da se neoporezivi dio poreza na dohodak poveća s 3800 na 5000 kuna, Marić je rekao da je u mandatu te iste SDP-ove Vlade neto plaća porasla za oko 230 kuna, a u prošle tri godine za više od 700 kuna.

Uskoro zakon o plaća u javnom sektoru

Komentirajući zahtjev sindikata učitelja za 600 kuna bruto većim plaćama uz prijetnju štrajkom, najavio je utvrđivanje jednake osnovice plaće za sve zaposlene u javnom sektoru.

“Što se tiče plaća u državnim i javnim službama, uz dužno poštovanje prema učiteljima i svim profesorima, ne možemo zanemariti ostale državne i javne službenike. Naša ideja je jasna od početka – 2017. smo krenuli u razgovor o osnovici plaća. Trebamo govoriti o horizontalnom pristupu, osnovici koja treba za sve biti jednaka, a onda koeficijent koji će definirati složenost poslova.

Nadam se da ćemo uskoro iznjedriti Zakon o plaćama. Nadam se da će se napokon valorizirati rad, to je ono što u konačnici nama nedostaje u javnoj upravi. Rezultati su ključno mjerilo svakog od nas koji radimo u državnoj upravi”, rekao je Marić.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska država troši kao da je bogata Švicarska, u 2018. dodatno povećala poreznu presiju