poreze
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Screenshot N1

Najveća novost s današnje sjednice Vlade odnosi se na isplatu 13. plaće koja će već od 1. prosinca ove godine biti neoporeziva.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da se od 1. prosinca ove godine mijenja uredba o neoporezivim davanjima poslodavaca: neoporezivi dio se diže s 2500 na 7500 kuna, što znači da će poslodavci moći isplaćivati veće božićnice, uskrsnice i regrese, odnosno 13. plaću.

Predložio je i sniženu stopu PDV-a od pet posto na sve lijekove, receptne i bezreceptne.

Višak proračuna tek 2021.

Podizanje neoporezivih davanja i niži PDV na lijekove ministar Marić najavio je na današnjoj sjednici Vlade koja je bila posvećena rebalansu ovogodišnjeg proračuna, prijedlogu državnog proračuna za 2019. te pratećem setu poreznih zakona.

Komentirajući prijedlog rebalansa premijer Andrej Plenković, naglasio je kako se ne povećava razinu rashoda u ovoj godini.

“Napravljene su dobre preraspodjele kada se radi o ministarstvima te o raspodjeli proračunskih sredstava za 2019. godinu. A nastojat ćemo da za 2018. godinu napravimo proračunski suficit unatoč situaciji s Uljanikom. Očekujemo da će rast BDP-a 2019. biti 2,9 posto dok se višak proračuna očekuje tek 2021. godine”, kazao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako se projekcija proračuna za iduću godinu temelji na stopi rasta BDP-a od 2,9 posto. Dodao je da bi stopa rasta bila niža za 0,3 posto da nema porezne reforme.

Državni rashodi u 2019. rastu za oko 7 milijardi

Prihodi državnog proračuna u 2019. planiraju se u iznosu od 136,1 milijardu kuna, odnosno pet posto više u odnosu na prvotni plan 2018. godine. Rashodi se planiraju u iznosu od 140,3 milijarde kuna, odnosno 6,9 milijardi u odnosu originalni plan, izvijestio je Marić.

Deficit središnje države bit će nešto manji od šest milijardi kuna, ali deficit opće države ne bi trebao premašiti 0,4 posto BDP-a.

Glavni porezni prihodi su redom od PDV-a, potom porezi i trošarine kod za koje se planira rast od tri posto. Slijedi porez na dobit kojeg Marić u 2019. planira u visini od 8,8 milijardi kuna.

Više za mirovine, zdravstvo i prometne investicije

Oko polovice planiranog povećanja rashoda odnosi se na tri resora: mirovinski i zdravstveni sustav te promet.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava trebao bi biti najveći dobitnik proračuna za 2019. budući da se planira rast mirovinskih rashoda za 1,3 milijarde kuna, uglavnom zbog povećanih izdvajanja za mirovine, izvješćuju mediji. Ukupni proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava tako će se s oko 43 milijarde kuna povećati na 44,4 milijarde kuna.

Zdravstveni budžet u 2019. planira se povećati za milijardu kuna, a isto toliko povećanje predviđeno je na pozicijama ministarstva prometa i to uglavnom zbog većih izdvajanja hrvatske komponente u velikim projektima koji se sufinanciraju iz fondova EU (mostovi Pelješac i Gradiška te projekti u željeznici).

Vlada je u parlament uputila i konačne prijedloge devet poreznih zakona. Među njima bit će i prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Kao što je bilo najavljivano, predviđeno je proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja.

Pročitajte i ovo:
Oporezivanje plaća: ICT-ovci predložili 5 malih mjera za velike promjene