dobne
Foto: Fotolia

Do kraja svibnja REGOS je na kućne adrese osiguranika drugog mirovinskog stupa, budućih korisnika mirovina, dostavio 1094 informativna izračuna o visini mirovina. Dva mjeseca od izdavanja prvih informativnih izračuna i pet mjeseci, koliko je novi zakon o mirovinskom osiguranju na snazi, još uvijek nije isplaćena nijedna dvostupna mirovina po novim uvjetima.

Prve doznake iz fondova očekuju se krajem tjedna, objavio je Večernji list.

Informativni izračuni u svibnju su dostavljeni ljudima koji su predali papire za mirovinu nakon siječnja 2019. godine te na osnovi tog izračuna biraju hoće li primati samo mirovinu iz prvog stupa ili kombiniranu mirovinu. Iskra Primorac, ravnateljica Regosa, navodi da su se dosad izjasnila 892 osiguranika, od čega ih je 416 odabralo mirovinu samo iz I. stupa, a 476 (55 posto) kombiniranu mirovinu iz oba stupa.

Prije nego što je isplata dodatka (27 posto) prenesena i na drugi stup, za kombiniranu mirovinu odlučilo se tek 300-tinjak građana, dok se gotovo 98 posto osiguranika vraćalo u prvi stup.

Povratak u I. stup uvjet za najnižu mirovinu

Podataka o visini novih mirovina još nema, ali se može pretpostaviti da se na povratak u prvi stup odlučuju radnici koji su tijekom radnog vijeka primali plaće koje su bile ispod 80 posto prosječnih plaća u zemlji. Po sadašnjim primanjima to znači da bi svi s plaćama ispod 5.000 kuna ostajali na državnoj blagajni.

Osobe s ispodprosječnim primanjima ulaze u kategoriju zaštićenih umirovljenika čije bi mirovine bile još manje da im se ne doplaćuje razlika do najniže mirovine (64 kune po godini staž). Pravo na doplatu do najniže mirovine stječe se samo po povratku u prvi stup, ističe Večernji list.

Biserka Žalac, članica uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva, najavila je da će prvi podaci o isplati iz II. stupa za korisnike koji su pravo ostvarili od ove godine biti dostupni u srpnju.

kombiniranu
Foto: Fotolia

Prve isplate iz II. stupa krajem ovog tjedna

Do kašnjenja u isplati novih mirovina došlo je do komplicirane procedure: Radnici koji su ove godine predali zahtjev za mirovinu prvo su tri mjeseca čekali da krene izdavanje informativnih izračuna, a nakon toga još mjesecima da HZMO, REGOS i RMOD odrade svoj dio posla.

“Procedura je podulja i komplicirana, vjerujem da će se u budućnosti neke stvari ubrzati, ali ovi prvi slučajevi doista predugo čekaju. Čim zaprimimo uplatu i podatke o korisnicima, kontaktirat ćemo s njima kako bi što prije sklopili ugovor o mirovini i započeli primati isplatu”, izjavila je Žalac i najavila da će zajedno s prvom isplatom mirovine ići i isplata 15 posto jednokratnih iznosa onim umirovljenicima koji su odlučili u trenutku umirovljenja povući 15 posto ušteđene svote u drugom stupu.

Dodala je da ovih dana istječe rok za one korisnike koji su među prvima predali obrazac te prve doznake iz fondova očekuju krajem tjedna.

Jednokratna je isplata omogućena samo radnicima čija je osnovna mirovina iz I. stupa posto veća 15 od najniže mirovine. Trenutačno je svaki peti radnički umirovljenik, oko 253 tisuće osoba, korisnik najnižih mirovina i ona u prosjeku iznosi 1587 kuna, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo:
Vodič za mirovine: 7 velikih promjena koje morate znati