računa
Foto: Fotolia

Prema prijedlozima novog Ovršnog zakona koji su iscurili u javnost, ovršeni više ne ne bi mogli otvarati račune u inozemstvu, a poslodavci bi se oslobodili rizika da budu odgovorni za isplatu duga.

Ovrha na plaći i stalnim novčanim sredstvima spojila bi se s ovrhom na novčanim sredstvima po računu, u cilju uspostavljanja jedinstvenog redoslijeda provedbe ovrhe, objavio je poslovni.hr.

Ovršenima sva primanja na račun u Hrvatskoj

Sud bi tako na prijedlog ovrhovoditelja zabranio ispunjenje novčanih obveza ovršeniku u gotovom novcu te naložio da se do drukčije njegove obavijesti sve novčane obveze prema ovršeniku moraju ispunjavati uplatom novčanih sredstva na račun ovršenika otvoren kod banke u RH.

Pozivajući se na informacije Hrvatske udruge agencije za naplatu potraživanja, poslovni.hr je objavio da u Hrvatskoj još oko 300 tisuća zaposlenih plaću prima na ruke, iako je to ljetos zabranjeno. Također, čini se da ovršeni sve češće pribjegavaju otvaranju računa u bankama u susjednim državama.

Ministarstvo pravosuđa razmatra mogućnosti da novim Ovršnim zakonom – koji bi prema posljednjim najavama u javnu raspravu mogao u siječnju 2019. – spriječi isplate primanja na račune u inozemstvu te da u slučaju ovrhe poslodavce još čvršće obveže na isplatu plaće na račun.

Ovršenici ne bi mogli otvarati račune u inozemstvu dok traje sudska zabrana, a poslodavci bi se oslobodili rizika da se pod određenim pretpostavkama sami nađu u situaciji da su odgovorni za isplatu duga njihovih radnika.

Ovrhe nad plaćama prelaze u Finu

Poslodavci već dugo zagovaraju da ih se oslobodi obveze provođenja ovrhe nad primanjima zaposlenika. Hrvatska je, naime, među rijetkim državama u kojima su poslodavci silom zakona prisiljeni ovršiti plaću radnika bez mogućnosti naplate troškova koji im pritom nastaju. Ti troškovi nisu mali, ističu poslodavci.

Za razliku od nekih europskih država, u kojima poslodavac troškove prebacuje na radnika, u Hrvatskoj se svi ti troškovi prebacuju na rashode poslovanja poslodavca iako nisu povezani s njegovim poslovanjem, već proizlaze iz privatnih obveza radnika.

Koliko se zasad zna, radna skupina Ministarstva pravosuđa priprema zakonska rješenja kojima bi provedbu naplate ovrhe nad plaćama prebacila na Finu koja je već zadužena za sustav provođenja prisilne naplate na novčanim sredstvima.

“Poznavatelji navode da ako postoji jedno novo rješenje oko kojeg vlada sto postotni konsenzus unutar Radne skupine Ministarstva pravosuđa za izradu ovršnih pravila, onda je to upravo ukidanje ovrhe na plaći”, piše poslovni.hr i dodaje kako se ukidanju ovrha nad plaćama protivi Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja jer mnogi radnici primaju plaću “na ruke”. Prema njihovim informacijama riječ je 300.000 ljudi.

Pročitajte i ovo:
Dug blokiranih građana 2,5 veći od duga poduzeća
Vlada pomogla velikim dužnicima, raste broj malih dužnika