porezna
Foto: Pixabay

Hrvati su prigrlili nove tehnologije – gotovo svi odrasli Hrvati, točnije 95 posto njih, koriste platne kartice, 71 posto bi ih željelo plaćati pametnim telefonima, a kao najpoželjniju metodu autentifikacije prilikom plaćanja vide otisak prsta. Do ovog otkrića došao je Mastercard koji je u suradnji s GfK-Centrom za istraživanje tržišta proveo online istraživanje među korisnicima bankarskih usluga.

Osim što je utvrdilo promjene u potrošačkim navikama građana u dobi od 18 do 55 godina, istraživanje je pokazalo i da građani traže veću primjenu digitalnih rješenja u zdravstvu i obrazovanju.

Zdravstvo i obrazovanje nedovoljno digitalizirani

Značajna većina ispitanika (78 posto) zadovoljna je razinom digitalizacije u Hrvatskoj, dok je nešto manje od četvrtina (23 posto) nezadovoljnih.

Međutim, prostora za napredak itekako ima pa tako ispitanici ističu da je veći broj digitalnih usluga potrebno u zdravstvu (71 posto), obrazovanju (57 posto), javnoj administraciji (51 posto), sudstvu (24 posto) i javnom prijevozu (17 posto).

Tek potom dolaze trgovina (15 posto), financijske usluge (12 posto), telekomunikacije (devet posto) te segmenti vezani uz posao (devet posto) i putovanja (šest posto) koje bi trebalo dodatno razvijati.

Mladi su kritičniji prema razini digitalizacije u Hrvatskoj i htjeli bi vidjeti veću primjenu digitalnih rješenja u obrazovanju, javnom prijevozu te segmentu putovanja, dok oni stariji žele vidjeti takve pomake u javnoj administraciji, zdravstvu i sudstvu, priopćili su iz Mastercarda.

Raste plaćanje karticama prilikom online kupnje

Mastercardovo istraživanje o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj pokazalo je da platne kartice iznadprosječno koriste oni s mjesečnim prihodima većim od 5.500 kuna, stariji od 40 godina te u većoj mjeri muškarci nego žene. Povoljnije cijene glavni su razlog online kupnje, a značajnu ulogu igra i ušteda vremena.

Oni koji kupuju online najčešće koriste PayPal (27 posto), debitne (27 posto) te kreditne kartice (26 posto). Internetsko bankarstvo (devet posto), plaćanje gotovinom prilikom dostave (sedam posto) te obročno plaćanje kreditnim karticama (dva posto) puno su rjeđe metode.

“Značajna većina ispitanika (87 posto) prilikom online kupnje barem povremeno koristi kartice. Taj broj je ponešto porastao u odnosu na prošli val istraživanja iz svibnja ove godine, kada je 85 posto ispitanika povremeno koristilo kartice.

Za online kupnju kartice svakog tjedna koristi 14 posto ispitanika, što je povećanje od osam posto u odnosu na svibanj. Jednom do dvaput mjesečno kartice u tu svrhu koristi 37 posto ispitanika, što je povećanje od sedam posto u istom razdoblju”, pojasnila je Gea Kariž iz Mastercarda.

Traži se identifikacija otiskom prsta, PIN pao u drugi plan

plaćanje
Foto: Pixabay

Korištenje pametnih telefona među Hrvatima je postalo masovno – koristi ih 94 posto građana. Osobito ih koriste mladi, oni u dobnoj skupini od 18 do 29 godina čak po šest sati na dan. Uz njih nešto više vremena na pametnim telefonima provode žene i oni s mjesečnim prihodima iznad 12.000 kuna. Četrdesetogodišnjaci pametne telefone koriste oko tri sata dnevno.

Osim platnih kartica, gotovo tri četvrtine ispitanika (71 posto) bi voljelo plaćati pametnim telefonom, dok je 21 posto zainteresirano i za plaćanje osobnom iskaznicom ili putovnicom.

Prednost plaćanju osobnim biometrijskim karakteristikama dalo je 18 posto ispitanika, tabletu 11 posto, pametnom satu osam posto, implantatu poput čipa četiri posto, nakitu i fitness narukvici po tri posto, a dva posto ispitanih Hrvata željelo bi plaćanje obaviti preko nekog kućanskog uređaja.

S druge strane, gotovo petina ispitanika (18 posto) ne bi htjela plaćati niti jednom od navedenih metoda.

Nadalje, kao najpoželjniju metodu autentifikacije prilikom plaćanja ispitanici su istaknuli otisak prsta (41,5 posto) i PIN (40,6 posto), a u manjem broju i skeniranje šarenice oka (11 posto), slanje koda putem SMS-a (pet posto) te selfie plaćanje odnosno autentifikaciju na temelju prepoznavanja lica (dva posto).

Popularnost plaćanja mobitelom raste iznimno brzo

plaćanje
Izvor: Licencirane fotografije Mastercard

U odnosu na svibanjsko istraživanja, broj zainteresiranih za online plaćanje putem pametnog telefona (isključivo putem aplikacije ili webshopa) porastao je za čak 11 posto. Sada je za takav način plaćanja zainteresirano 73 posto ispitanika.

U nešto većoj mjeri to su mlađi ispitanici, ali vrlo je zanimljivo da broj starijih ispitanika zainteresiranih za ovaj način plaćanja raste iznimno brzo – od svibnja ove godine povećao se s 44 posto na 62 posto.

U istom razdoblju, za 10 posto je porastao i interes za online plaćanje karticom putem mobilne aplikacije (63 posto) te plaćanje prislanjanjem mobitela uz POS uređaj (62 posto). Također, za te su načine plaćanja veći interes pokazali mlađi ispitanici u dvadesetim i tridesetim godinama.

Pročitajte i ovo:
Hrvati prigrlili beskontaktno plaćanje, u godinu dana poraslo 90 posto