poreze
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Screenshot N1

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da povrat poreza započinje 6. kolovoza te da bi glavnina povrata trebala biti isplaćena do kraja sljedećeg mjeseca.

“Povrat kreće 6. kolovoza i mi očekujemo, u skladu s našim projekcijama i dinamikom, da će velika većina, ako ne i sve, biti isplaćeno do kraja kolovoza”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade.

Prema podacima Porezne uprave poreznim obveznicima vratit će se se oko 880 milijuna kuna preplaćenog poreza na dohotka. S druge strane, obveze koje porezni obveznici duguju temeljem konačnog obračuna iznose oko 130 milijuna kuna.

Poreznici izdali više od 550 tisuća rješenja

Ministar Marić je podsjetio da je 31. srpnja istekao rok za žalbe na rješenja o povratu poreza te dodao da je izdano nešto više od 550 tisuća. Istaknuo je i da se taj rok može produžiti u slučaju potrebe u pojedinačnim slučajevima, ovisno o tome kada je stiglo rješenje.

Podsjećamo, privremena porezna rješenja građani su trebali dobiti do kraja lipnja ove godine, a na to rješenje mogli su podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

Prema podacima Porezne uprave, u 2017. je za ukupno 4.903 porezna obveznika proveden redovni postupak, a za 1.127.056 građana poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu. Pri tome je za 71.463 građana utvrđena razlika poreza i prireza za uplatu u iznosu od 164,1 milijun kuna, dok je je za nešto više od milijun građana utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak i njima je vraćeno nešto više od 1,1 milijardu kuna.