ulaganja
Foto: Fotolia

Nakon što je početkom godine na snagu stupio novi zakon o stečaju potrošača, Fina je po službenoj dužnosti 10. siječnja počela slati pozive blokiranim građanima za ubrzani stečaj. Riječ je o novom, jako pojednostavljenom i ubrzanom postupku osobnog bankrota kojeg mogu iskoristiti sve građani koji imaju blokirane račune neprekidno duže od tri godine i čiji iznos glavnice duga iznosi najviše 20.000 kuna.

U Ministarstvu pravosuđa procjenjuju da kriterije za osobni bankrot ispunjava više od 100 tisuća građana. Krajem prosinca 2018., blokirano je bilo 264.751 ljudi, a glavnica njihovog duga iznosila je 17,6 milijardi kuna. Kamate na taj dug iznose 6,7 milijardi kuna, objavila je Fina.

Do sada tek 1.253 građana proglasilo osobni bankrot

Osobni bankrot građana Hrvatska je omogućila 2015. godine, ali kako nije bilo dovoljno posrednika koji bi vodili cijeli postupak, građani nisu mogli bankrotirati sve da su i htjeli. U protekle tri godine osobni bankrot proglasilo je tek 1.253 građana, od kojih su trojica bili obrtnici.

Sada se tome doskočilo tako da povjerenici mogu biti i odvjetnici, stečajni upravitelji, ovlašteni revizori i porezni savjetnici i to bez polaganja stručnog ispita. Osim toga, od ove godine moguće je imenovanje stečajnih upravitelja umjesto povjerenika, a u Ministarstvu pravosuđa su uvjereni kako će te izmjene, uz jednostavniji postupak omogućiti izlazak iz blokade za oko sto tisuća građana.

osobni bankrot
Foto: Pixabay

Rok za suglasnost – 15 dana

Budući da će fina osobne stečajeve voditi po službenoj dužnosti, cijeli postupak će za blokirane građane biti besplatan. Blokirani tako više ne moraju plaćati sudske pristojbe, a eventualni troškovi povjerenika plaćat će se iz državnog proračuna.

Za blokirane koji ne žele osobni stečaj najvažnije je da o tome, nakon što prime poziv Fine, obavijeste Finu da nisu suglasni s pokretanjem stečaja. Ako se izričito ne suprotstave, odnosno ne reagiraju na poziv Fine, smatrat će se da su suglasni s pokretanjem osobnog stečaja. Rok za očitovanje je 15 dana.

Nekretnine zaštićene, ali ima izuzetak

U Ministarstvu pravosuđa ističu da se dugovi neće naplaćivati iz nekretnina, pa nema straha da će građani nakon osobnog bankrota ostajati bez svojih stanova i kuća.

No, ima i izuzetak – namirenje duga iz nekretnina je moguće ako su vjerovnici na koje se odnosi jednostavan postupak stečaja već pokrenuli ovršni postupak radi namirenja novčane tražbine, pojašnjava Fina na svojim službenim stranicama. Također, u obrascu nazvanom “Očitovanje potrošača”, kojim Fina traži suglasnost za pokretanje jednostavnog postupka stečaja, mora se navesti sva imovina dužnika, uključujući i nekretnine.

Stečaj se provodi nad ostalom (pokretnom) imovinom dužnika, njezinu vrijednost utvrđivat će sud, a predviđena su dva različita postupka stečaja, ovisno o vrijednosti imovine.

Vrijednost imovine određuje trajanje stečaja

Ako blokirani građanin ima imovinu koja se može unovčiti do iznosa od 10.000 kuna, sud će otvoriti i zatvoriti stečaj bez imenovanja povjerenika. U tom slučaj građani neće morati prolaziti niti razdoblje kušnje i bit će oslobođeni svih preostalih obveza zbog kojih je i pokrenut jednostavni postupak stečaja potrošača.

U slučaju da je vrijednost imovine koja se može unovčiti veća od 10.000 kuna, postupak osobnog stečaja je duži i podrazumijeva imenovanje povjerenika koji će voditi stečaj. Povjerenici potom imaju rok od 12 mjeseci da prodaju imovinu dužnika – pokretnine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska ili materijalna prava, sve osim nekretnina.

Prema najavama, Fina će svaki dan slati po 10 tisuća obavijesti za očitovanje o jednostavnom osobnom stečaju, tako da bi tijekom idućih desetak dana svi građani koji zadovoljavaju kriterije trebali dobiti obavijest.

Pročitajte i ovo:
Hrvate od gubitka doma dijeli 6 prosječnih neto plaća
Dug blokiranih građana 2,5 veći od duga poduzeća