Marićem
Ministar financija Zdravko Marić

Moguće rješenja novog kruga poreznih izmjena, koje je nedavno najavio ministar financija Zdravko Marić, počela su polako curiti u javnost. Večernji list je danas objavio da se razmišlja o povećanju neoporezivog dijela dohotka ili, alternativno, o snižavanju najniže stope poreza na dohodak.

Druga moguća mjera odnosni se na vraćanje povlaštene stope PDV-a ugostiteljima.

Žestoko oporezivan srednji sloj

Kad je u pitanju porez na dohodak, na stolu bi se moglo naći više prijedloga. Jedan je da se neoporezivi dio poveća s 3800 na 4000 ili 4200 kuna, a drugi da se vrati najniža stopa poreza od 12 posto (alternativno 18 posto) umjesto sadašnje najniže stope od 24 posto.

Sad imamo situaciju da velik broj građana s nižim plaćama uopće ne plaća porez na dohodak, ali zato država žestoko zareže srednji sloj s 24, odnosno 36 posto poreza na dohodak (uz visoke socijalne doprinose) od čijih se primanja godišnje prikupi 13,5 milijardi kuna poreza na dohodak, piše vecernji.hr.

Hrvoje Šimović, profesor Ekonomskog fakulteta Zagreb, izjavio je da bi se, u slučaju da se uvede porez na nekretnine, porez na dohodak mogao prepoloviti a da jedinice lokalne samouprave ništa ne izgube. Ministar financija Zdravko Marić rekao je, podsjećamo, da se porez na nekretnine zbog velikih otpora sigurno neće uvesti sljedeće godine.

>> Marić najavio novo snižavanje poreza, odustao od poreza na nekretnine

Šimović: Vraćanje povlaštene stope PDV-a u turizmu ima smisla

Što se tiče PDV-a, čini se da se razmišlja o prihvaćanju zahtjeva ugostitelja koji traže snižavanje stope PDV na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 posto na 13 posto.

>> Ugostitelji: Država nam porezima nacionalizira gotovo sav prihod

Šimović je, naime, dao za pravo restoraterima koji tvrde da su stavljeni u nepovoljan položaj “pa bi vraćanje povlaštene stope imalo smisla”. Dodao je u razmatranje treba svakako uzeti i jako izražen problem nedostatka rane snage i uvijek potrebnih investicija.

“Realno je očekivati da bi dio potencijalnog poreznog rasterećenja završio i u tim segmentima što svakako treba uzeti u obzir pri razmatranju proširenja primjene snižene stope PDV-a”, istaknuo je Šimović u izjavi za vecernji.hr.

Niži PDV na hranu nije se prelio u niže cijene

Pojasnio je i kako su ugostitelji dospjeli u nepovoljan položaj – snižene stopa PDV-a od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće početkom 2019. godine nije se, naime, prelila i na niže cijene tih namjernica, pa su se ugostitelji našli u svojevrsnim poreznim škarama.

“Budući da nije došlo do potpunog prijenosa efekta na cijene namirnica, to znači da se troškovi restoratera za meso, ribu, voće i povrće nisu snizili za 12 postotnih poena za koliko je snižena stopa PDV-a.

S obzirom na to da restorateri obračunavaju PDV po 25 posto, zbog razlike u ulaznom i izlaznom PDV-u, stvorio se dodatni pritisak na smanjenje dodane vrijednosti (marže) i/ili na rast cijena”, istaknuo je Šimović.

Naglasio je i da bi, kada se već odluči koristiti instrument snižene stope PDV-a, bilo uputno preispitati utjecaj ne samo na industriju kojoj se omogućava primjena snižene stope već i sve povezane industrije na koje se prelijeva željeni ili neželjeni efekt primjene snižene stope PDV-a, piše vecernji.hr.

Pročitajte i ovo:
Marićev paradoks: Reže poreze, a presija veća nego na početku njegova mandata