investicije
Foto: Pixabay

Najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj su ona iz područja tehnologije i razvoja u kojima zaposlenici mogu očekivati 8.386 kuna mjesečno, odnosno 48 posto višu plaću od prosječne.

Slijede ih zaposleni u informacijskim tehnologijama s prosječnim plaćama od 7.932 kuna, odnosno 40 posto višim plaćama od prosječne, i u ljudskim potencijalima, djelatnosti koja nudi plaće za trećinu više od prosječnih (7.536 kuna mjesečno).

Najviše plaće imaju top menadžeri, ali je pomalo iznenađujući podatak koliko ona zapravo iznosi. Prema podacima servisa Moja plaća, najveće domaće baze podataka koju trenutačno puni gotovo 46 tisuća ljudi, hrvatski top menadžeri u prosjeku su u trećem kvartalu ove godine imali plaću od 12.749 kuna mjesečno. To je 125 posto viša plaća od prosječne.

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.666 kuna (2,5 posto više u odnosu na isti kvartal 2017.), ali je medijan plaće nešto niži i iznosi 5.379 kuna. To znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega, objavio je mojposao.hr.

Plaća u turizmu porasla tek 4 posto

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, 3.343 kuna, odnosno 41 posto manje od prosjeka.

Radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji također su među najslabije plaćenima, iako su im prosječne plaće porasle za 12 posto u odnosu na treći kvartal 2017. godine. U prethodnom kvartalu ove godine njihova je plaća iznosila tek 3.400 kuna, 40 posto manje od prosječne plaće.

Plaće radnika u uslužnim djelatnostima za prosječnima zaostaju za 35 posto i iznosile su 3.683 kuna, dok radnici u turizmu i ugostiteljstvu u prosjeku imaju 20 posto nižu plaću od prosječne, 4.533 kuna.

Iako su se poslodavci tijekom špice turističke sezone neprestano žalili kako ne mogu naći dovoljno kuhara, konobara, sobarica i ostalih radnika usprkos tome što su im nudili veće plaće i bolje uvjete rada, istraživanje portala mojaplaća.hr pokazalo je da su plaće turističkih i ugostiteljskih radnika minimalno rasle. Tek četiri posto u odnosu na prosječnu plaću u turizmu zabilježenu u trećem kvartalu prošle godine.

plaća
Foto: Pixabay

Diplome osiguravaju najviše plaće

Na visinu plaće u Hrvatskoj osim djelatnosti značajno utječu stupanj obrazovanja te veličina i tip vlasništva poduzeća u kojemu se radi. Tako osobe sa završenim fakultetom u prosjeku imaju 50 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 24 posto višu plaću od prosječne.

Magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 65 posto u odnosu na prosječnu plaću. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 17 posto nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 65 posto višu plaću od prosjeka.

Viša stručna sprema povećava plaću za tri posto u odnosu na prosjek te 24 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Strana i velika poduzeća nude najviše plaće

Što se tiče veličine i vlasništva poduzeća, najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu te one s više od 1000 zaposlenih.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su devet posto više od prosjeka te iznose 6.177 kuna.

S druge strane, plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su pet posto manje od prosjeka (5.410 kuna). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto je manja od prosjeka i iznosi 5.627 kuna, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi jednake prosječnima.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13 posto niža od prosjeka te iznosi 4.934 kune.

U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je tri posto niža od prosjeka (5.475 kuna). Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.749 kuna.

Najviša prosječna plaća je u tvrtkama od 250 do tisuću zaposlenika te iznosi 5.971 kunu, što je pet posto više od prosjeka, objavio je mojposao.hr.

Pročitajte i ovo:
Život na rezervi: 60 posto Hrvata ne može podnijeti neočekivani trošak