Sveta Nedelja
Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje / Izvor: licencirana fotografija

Grad Sveta Nedelja ukinuo je prirez od šest posto, porez na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, priopćili su iz Grada precizirajući da se radi o rasterećenju od oko sedam milijuna kuna na godišnjoj razini za građane.

To je najveće porezno rasterećenje koje je provela jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Građanima ostaje 7 milijuna kuna godišnje

“Radi se o rasterećenju od oko sedam milijuna kuna na godišnjoj razini za građane Svete Nedelje, što je ujedno najveće porezno rasterećenje koje je provela jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Taj iznos ubuduće će ostati na raspolaganju građanima. I dok na prosječnu hrvatsku plaću, građani nekih gradova, pa i susjednog Zagreba plaćaju do nekoliko stotina kuna mjesečno, a i nekoliko tisuća kuna godišnje, stanovnici Svete Nedjelje taj porez više nemaju i ne plaćaju.

To, ali i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu koji se dosad plaćao po stopi od tri posto te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja je veliki poticaj za daljnji razvoj poduzetništva, ali i turizma u gradu”, istaknuo je Grad Sveta Nedelja u priopćenju.

Primjer ostalim gradovima

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec ustvrdio je da je njihov grad najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti. Rasterećenjem građana i gospodarstva žele, poručio je, povećati ulaganja, proizvodnju i zaposlenosti te osigurati bolje plaće i mirovine.

Naveli su da je Sveta Nedelja gospodarski vrlo dobro razvijen grad odmah pored Zagreba, s četiri gospodarske zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke.

Po indeksu razvijenosti spada u najrazvijeniju VIII. skupinu, a po neto dobiti poduzetnika na drugom je mjestu na rang listi gradova i općina Zagrebačke županije i na devetom mjestu od 556 gradova i općina u Hrvatskoj.

Gradonačelnik poziva građane da se dosele u Svetu Nedelju

Osim što je najmlađi grad Zagrebačke županije, karakterizira ga pozitivna demografska slika s kontinuiranim rastom broja stanovnika.

“Ove mjere bit će najbolji dar za predstojeće blagdane svim građanima, ali i pozivnica za mnoge stanovnike Hrvatske da svoj dom osnuju baš u Svetoj Nedelji”, poručili su iz tog Grada.

Inače, ministar financija Zdravko Marić objavio je krajem studenog da su općine, gradovi i županije u prvih deset mjeseci ove godine u plusu od 1,8 milijardi kuna poreznih prihoda u odnosu na prošlu godinu. To su veći prihodi nego što su bili planirani za cijelu godinu. Na povećanje lokalnih prihoda veliki je utjecaj imala odluka da se kompletan prihod o poreza na dohodak ustupi jedinicama lokalne i regionalne samouprave.