najam
Foto: Fotolia

Grube računice pokazuju da su novi stambeni krediti za gotovo trećinu jeftiniji u odnosu na one prije deset godina. Kamatna stopa na nove stambene kredite u veljači je u prosjeku iznosila oko 3,2 posto, dok je prije 10 godina iznosila oko sedam posto.

Točan izračun koji otkriva veliku razliku u cijenih starih i novih stambenih kredita na primjeru zaduženja u visini od 80 tisuća eura s rokom otplate na 25 godina, za Večernji list dala je Erste banka:

Za isti kredit razlika od gotovo 54 tisuće eura

Ako sada uzmete takav kredit, uz aktualnu kamatu od 3,2 posto, mjesečna rata iznosit će 388 eura, a za 25 godina banci ćete vratiti ukupno vratiti 116.322 eura. Banka će na njemu zaraditi oko 36 tisuća eura.

Da ste isti takav kredit uzeli prije pet godina, uz kamatu od 5,77 posto, mjesečna rata bi iznosila 504 eura, a na kraju otplate banci bi vratili ukupno 151.466 eura. Banka na njemu zarađuje oko 71 tisuću eura, 35 tisuća više nego na onome tko se zadužuje danas.

Još je drastičnija razlika u odnosu na dužnika otprije deset godina: uz kamatu od 6,90 posto, on je mjesečno plaćao 560 eura, a banka je na njemu zaradila dvostruko više nego što mu je posudila. Za klijenta koji danas podiže stambeni kredit, on će biti točno 53.376 eura jeftiniji nego da se zadužio prije deset godina, piše Večernji list.

Skriveni troškovi refinanciranja

Jedini način da se “izađe” iz preskupog kredita je njegovo refinanciranje. No, pitanje je koliko su uopće banke spremne refinancirati vlastite kredite povoljnijima kako bi zadržale klijente.

“Načelno govoreći, postojeći i novi klijenti banke uvijek imaju mogućnost refinancirati postojeće obveze kreditima iz aktualne ponude banke”, izjavili su iz Erste banke. Upozoravaju, međutim, na moguće dodatne troškove kao što su naknada za obradu kredita, ovjera instrumenata osiguranja kod javnog bilježnika i procjene vrijednosti nekretnine, ondje gdje postoji založno pravo.

Ovisno o fazi otplate kredita, klijent treba procijeniti isplati li mu se refinanciranje i uz te troškove. No, kako su stambeni krediti u pravilu dugoročni, često i na 30 godina, isplati se izračunati ušteda koju bi eventualno donio novi jeftiniji kredit, pri čemu vam može koristiti naš kreditni kalkulator. Visinu kamata koje nude banke možete usporediti ovdje.

Valja imati na umu da se kredit za refinanciranje postojećeg kredita može uzeti i u drugoj banci te da se može refinancirati i više kredita u otplati. U obzir treba uzeti i procjene HUB-a prema kojima bi kamate na stambene kredite mogle još padati, prije svega zbog velike konkurencije banaka i zbog značajnog pada udjela nenaplativih kredita.

Pročitajte i ovo:
Velika analiza kamata: Do kada ostaju niske? Fiksne ili varijabilne?
Zaduživanje za kupnju stana u kunama prvi put jeftinije nego u eurima