školarina
Foto: Pixabay

Zagrebačka banka ima najbolju ponudu za studente, a Hrvatska poštanska banka najlošiju, ocijenili su studenti koji su u suradnji s Institutom za financijsko obrazovanje Štedopis preko interneta istražili pakete za mlade koje nude domaće banke, priopćili su iz Štedopisa.

Studenti su kao drugu najbolju ponudu ocijenili onu Privredne banke Zagreb, dok su ponude OTP i Erste banke rangirali na treće, odnosno četvrto mjesto.

Detaljnu ponudu banaka za studente, odnosno za mlade možete pronaći ovdje.

Studenti su posebno bili iznenađeni nepreglednošću informacija na internetskim stranicama banaka.

Neke je ponude bilo jednostavno analizirati, a neke su komplicirane jer su informacije razbacane na nekoliko mjesta ili nude nekoliko paketa s različitim obujmom proizvoda u kojima se teško snaći. Stoga studenti zaključuju da je njima, potencijalnim klijentima banke, bilo teško “poloviti” sve što banke nude, jer nije precizno i jednostavno prikazano na njihovim internetskim stranicama.

Visina naknade glavni kriterij

Studentima je najvažnije da su naknade što niže, odnosno da ih nema. Svaka naknada za vođenje računa, a koja nema utemeljenja u široj lepezi proizvoda od drugih banaka, odmah odbija studenta.

Važna stavka je mogućnost internet i mobilnog bankarstva. Sve banke nude tu opciju, no nisu sve aplikacije jednostavne i praktične. Studentima je važno da imaju što jednostavnije i funkcionalnije m/e-bankarstvo.

Prosječnom studentu treba samo žiro i tekući kunski račun, dok im devizni nije prioritet. Također kažu da su im korisne kartice s odgodom plaćanja.

Nejasne informacije o prekoračenjima

Dio studenata koristi dopušteno prekoračenje po tekućem računu, a većina banaka dozvoljava između 1.000 i 3.000 kuna prekoračenja. Ono što ne piše jasno u paketima, a trebalo bi, jest da se kod nekih banaka odmah aktivira prekoračenje, a kod drugih je potrebno podnijeti poseban pisani zahtjev.

Podizanje gotovine preko kioska Tiska ocijenili su jako praktičnim i smatraju da bi tu uslugu svakako trebalo proširiti. Neke banke nude naime uslugu podizanja gotovine na kioscima Tiska besplatno određeni broj puta, a kod nekih se naplaćuje svako podizanje.

Što se tiče pogodnosti vezanih uz štednju i kredite, one su studentima nebitne jer ih jako malo koristi te usluge. U pravilu, studenti svaki mjesec završe na “pozitivnoj nuli” i ne ostane im više novaca za štednju, navodi se u priopćenju Štedopisa.

Pročitajte i ovo:
Buduća poslovna i znanstvena elita financijski slabo pismena