subvencije
Foto: Fotolia

Cijene novih stanova u drugoj polovici 2018. porasle su za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, na 11.986 kuna – četvorni metar u Zagrebu poskupio je na 12.964 kune, odnosno za 4,6 posto, a u ostalim dijelovima Hrvatske za 10,4 posto, na 10.863 kune, objavio je Državni zavod za statistiku. Po rastu cijena nekretnina Hrvatska je lani bila pri vrhu u Europskoj uniji, a na mnogim su se lokacijama cijene vratile na rekorde od prije deset godina.

>> Cijene stanova rasle i do 20 posto, istražili smo jesu li dotaknule plafon

Ima li to, osim s drugim kretanjima na tržištu, veze i s državnim subvencijama na stambene kredite, službeno nije poznato, piše Novi list.

Subvencije oštro digle cijene stanova

Podsjeća da je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita donesen u srpnju 2017. godine, nakon čega su krenule i prve subvencije, koje su tada ugovarane na rok od četiri godine, i svima u iznosu polovice mjesečne rate kredita. U drugoj polovici 2017. cijene novih stanova u Zagrebu porasle su za čak 25 posto, dok su godinu dana ranije, u drugom polugodištu 2016., bile čak 13 posto manje nego u istom razdoblju 2015. godine.

Podsjećamo, prema ranijoj ocijeni HGK, rast cijena nekretnina je toliki da je posve poništio učinak subvencija kamata na stambene kredite.

>> Cijene nekretnina vrtoglavo rastu, Vlada skresala poticaje na stambenu štednju

Novu, treću rundu subvencioniranja stambenih kredita Ministarstvo graditeljstva najavilo je za rujan ove godine. Onima koji zadovolje postavljene kriterije država sad isplaćuje subvenciju u trajanju od pet godina, u iznosu od 30 do 51 posto mjesečne rate kredita, ovisno o stupnju razvijenosti područja na kojem se nekretnina nalazi.

Tržište usporilo, čekaju se nove subvencije

Dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović ističe kako je najava nove runde subvencioniranja stambenih kredita već usporila nekretninsko tržište. Kupci će se, pojašnjava, radije strpjeti još koji mjesec te stan za kupnju početi tražiti na ljeto, kako bi do isplate došlo taman u vrijeme podjele izdašnih subvencija.

subvencije
Boro Vujović / Izvor: Opereta

“Već sad imamo situaciju da ljudi potpisuju ugovore s isplatom u prosincu, apsolutno se vidi usporavanje potražnje na tržištu. Oni koji žele kupiti stan, sad potragu za stanom stopiraju ili u nju još niti ne kreću, budući da se boje da ih prodavatelj s isplatom neće čekati do jeseni, zime. Veća će potraga krenuti na ljeto, odnosno u rujnu”, najavljuje Vujović.

Tad i prodavatelji kreću, kaže, u nerealno podizanje cijena, što je u konačnici veći trošak i za državu koja plaća pola rate kredita. “Najveći je problem ovih subvencija što se dijele u kratkome roku pa kupac koji želi subvenciju, mora platiti stan onoliko koliko prodavatelj u tom trenutku za njega traži. Onda će i susjed koji prodaje svoj stan, naravno, postaviti istu tu cijenu i tako dalje”, kaže Vujović.

Subvencionirani krediti s još dužim rokom otplate

Kako je neslužbeno Novi list saznao u Ministarstvu, izmjenama zakona nisu nikog željeli diskriminirati, zbog čega je u javnu raspravu do 2. travnja pušten prijedlog izmjena Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u kojem se pojam obitelji zamjenjuje pojmom “kućanstvo”. Tumače da će zahvaljujući toj intervenciji produljenje subvencioniranog kredita za još godinu dana moći dobiti ne samo roditelji s biološkim ili posvojenim maloljetnim djetetom, odnosno djecom, već i bilo koja druga zajednica u kućanstvu s djetetom ili djecom, koja zajedno živi i podmiruje troškove života, bez obzira na srodstvo.

Ostaje pak i ranije zakonsko produljenje od dodatne dvije godine za svako novorođeno odnosno posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije. To znači da će kućanstvo s, primjerice, dvoje djece u startu, kad kupi stan po ovom programu, dobiti produljenje s pet na sedam godina subvencije, plus još dvije godine za svako dijete koje se rodi odnosno bude posvojeno tijekom trajanja subvencije.

Ukupno je, dakle, riječ o devet godina subvencije ako kućanstvo već ima dvoje, i dobije još jedno dijete dok traje subvencija. Prosječna dob korisnika ove mjere je 33 godine, a prosječna mjesečna rata uz subvenciju 386 eura, odnosno 2.900 kuna, piše Novi list.

Pročitajte i ovo:
Hrvati opet pojačano ulažu u nekretnine, koliko je to mudro