kartice
Foto: Fotolia

U Hrvatskoj je krajem prošle godine putem 8,56 milijuna platnih kartica izdanih potrošačima i poslovnim subjektima, a ostvareno je transakcija u ukupnoj vrijednosti većoj od 160 milijardi kuna ili za 7,3 posto više nego godinu ranije, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Od ukupno 4,12 milijuna stanovnika, njih 3,35 milijuna posjedovalo je platne kartice, ukupno 8,13 milijuna kartica. U prosjeku je svaki stanovnik Hrvatske imao 1,97 platnih kartica, 1,57 debitne te 0,43 kreditnih, odnosno četiri različitih kartica, pokazuju podaci HNB-a.

U 85 posto slučajeva ipak plaćamo gotovinom

Po jednoj korištenoj platnoj kartici izdanoj u Hrvatskoj prosječno su mjesečno izvršene 9,2 kartične platne transakcije u ukupnoj vrijednosti od 3.234 kune. Ukupna prosječna mjesečna vrijednost transakcija koje su građani u 2018. obavili platnim karticama iznosila je 13,4 milijardi kuna.

No, kada se gleda broj plaćanja, u 85 posto svih transakcija u Hrvatskoj korišten je gotov novac, a u 14 posto platne kartice. Po vrijednosti transakcija, 54 posto odnosi se na gotovinu, a 42 posto na kartice.

Kada se usporede podaci o načinima plaćanja u europodručju i Hrvatskoj, ispada da hrvatski građani rjeđe koriste kartice, ali je vrijednost transakcija veća.

Prema istraživanju Europske središnje banke koje je objavljeno 2017., 79 posto svih transakcija na prodajnim mjestima u europodručju provedeno je gotovinom, 19 posto karticama, a dva posto uz primjenu ostalih instrumenata plaćanja poput čekova, kreditnih transfera ili mobilnih sredstava plaćanja.

S obzirom na vrijednost transakcija u europodručju, 54 posto svih transakcija na provedeno je gotovinom, 39 posto karticama, a sedam posto uz primjenu drugih instrumenata plaćanja.

kartice
Foto: Fotolia

Kakva je budućnost gotovog novca

U HNB-u kažu da je u Hrvatskoj u 12 godina broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija porastao za 115,2 posto, dok je vrijednost nacionalnih kartičnih platnih transakcija porasla je za 76 posto.

“S obzirom na rast kartičnih plaćanja i sve brojnije alternativne metode plaćanja, budućnost gotovog novca postala je aktualna tema”, ističu u HNB-u.

>> Istraživanje otkrilo koliko su Hrvati spremni za otvoreno bankarstvo

Gotovinu istiskuje i brz razvoj tehnologije, osobito beskontaktne tehnologije. U Hrvatskoj trend porasta beskontaktnih platnih kartica i beskontaktno-kontaktnih EFTPOS uređaja primjetan je od početka 2014. – krajem prošle godine od ukupnog broja platnih kartica već ih je 27 posto bilo beskontaktno.

Brz razvoj beskontaktne tehnologije

Banke pak ubrzano razvijaju infrastrukturu temeljenu na beskontaktnoj tehnologiji. Prvi takvi bankomati u Hrvatskoj su se pojavili u ožujku 2017. godine, kada ih je bilo samo 111, a krajem prošle godine njihov broj se popeo na 476, oko devet posto ukupnog broja bankomata. Od svih EFTPOS uređaja 60 posto ih je već beskontaktno, što značajno ubrzava plaćanja u trgovinama i ostalim prodajnim mjestima.

Od ukupnog broja platnih kartica, krajem 2018. kontaktnih je bilo je oko 73 posto, a beskontaktnih oko 27 posto.

Veliki skok u beskontaktnom plaćanju očekuje se već od ove jeseni, kada na snagu stupa nova regulativa koja nefinancijskim institucijama omogućuje obavljanje platnog prometa.

Pročitajte i ovo:
Mastercard doveo Apple Pay u Hrvatsku
Za mobilno plaćanje najspremniji restorani i kafići