Štromar
Ministar Predrag Štromar / Izvor: EIZG

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala je Ugovore o davanju subvencioniranih kredita s 12 kreditnih institucija, za koje je, nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom, objavilo je Ministarstvo graditeljstva.

Efektivne kamatne stope koje su ponudile banke kreću se od 2,19 do 3,75 posto. Svi zainteresirani moći će se javiti 10. rujna 2019. godine, kada APN otvara javni poziv.

Štromar
Izvor: APN

“Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu”, izjavio je ministar graditeljstva Predrag Štromar i najavio da će se stambeni krediti subvencionirati i 2020. godine.

Subvencionirane kredite do sada dobilo 5300 građana

Izvijestio je da je do sada ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5300 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, te da je u tim obiteljima rođeno više od 700 djece.

Iz Ministarstva podsjećaju da se za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To konkretno znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet godina trajati sedam godina.

Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru četvornom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Dodatne informacije mogu se pronaći ovdje i ovdje.

Pročitajte i ovo:
Subvencije stvorile kaos na tržištu nekretnina, tražene cijene nerealne
Josip Zaher: Cijene nekretnina neprimjereno su visoke