investicije
Foto: Pixabay

Europska komisija u srpnju ove godine usvojila je Petu europsku direktivu o sprečavanju pranja novca koja nalaže da registri vlasnika poduzeća koji posluju preko skrbničkih računa, i tako taje svoj identitet, budu u potpunosti otvoreni javnosti.

Direktiva nalaže državama članicama EU da registar stvarnih vlasnika učine javnim do 10. siječnja 2020., pa će i Hrvatska morati ispoštovati taj rok, piše Večernji list.

Vlada Andreja Plenkovića odlučila je iskoristiti krajnji rok za otkrivanje tajnih vlasnika poduzeća najširoj javnosti te se odlučila za međukorak u kojem će uvid u podatke prvo steći državne institucije.

Vlada je prvo potkraj 2017. promijenila zakon o sprečavanju pranja novca, a prošli tjedan Ministarstvo financija uputilo je u javnu raspravu i prijedlog Pravilnika o registru stvarnih vlasnika.

Tko ima pravo uvida u tajne podatke

Pravilnik propisuje način vođenja i sadržaj registra za kojeg će biti zadužena Fina, te precizira da obveza upisa podataka u registar kreće 1. siječnja iduće godine. Prema prijedlogu Pravilnika, uvid u podatke o stvarnim vlasnicima poduzeća imat će Porezna uprava, Hanfa, HNB, pojedina ministarstva i sigurnosno-obavještajne službe.

U nekim određenim slučajevima fakultativni pristup registru mogu dobiti i revizori, odvjetnici, porezni savjetnici, kreditne unije, dok ostali zainteresirani pojedinci ili pravne osobe mogu dobiti uvid u podatke iz registra samo ako dokažu da imaju ‘opravdani pravni interes’. Takav pravni interes podrazumijeva sudski spor s tajnim vlasnikom ili sumnju da iza svega stoji pranje novca i terorizam.

U vrijeme kad se donosio zakon nevladina udruga GONG je tražila da se registar otvori svima koji imaju legitiman interes, no Vlada se odlučila samo na djelomično razotkrivanje identiteta vlasnika. Ove godine sa sličnim prijedlogom istupio je i Most, podsjeća Večernji.

Europska komisija smatra kako je Peta direktiva važan korak u jačanju okvira EU za borbu protiv financijskih zločina, financiranja terorizma te povećanju učinkovitosti borbe protiv pranja novca. Komisija je pozvala i sve države članice da što prije ažuriraju nacionalne propise.