najbogatiji
Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa / Izvor: licencirana fotografija Infobip

U Hrvatskoj danas živi pet tisuća dolarskih milijunaša, a za pet godina moglo bi ih biti više od sedam tisuća, objavila je nedavno švicarska banka Credit Suisse. No, tko je najbogatiji, pokušao je izračunati ekonomist Ivica Brkljača na temelju javno dostupnih informacija.

Prema informacijama o vlasničkoj strukturi koje je iznio sam Rimac, Brkljača je izračunao da Rimac Automobili vrijede 4,3 milijarde kuna, dok je za Infobip iznio procjenu prema kojoj ta kompanija navodno vrijedi preko 6,6 milijardi kuna (više od milijardu dolara).

Infobip – prvi hrvatski unicorn

U pokušaju odgovora na pitanje – tko je najbogatiji Hrvat? – Brkljača je zaključio da bi to ipak mogao biti ili Mate Rimac ili Silvio Kutić, izvršni direktor i jedan od osnivača Infobipa, najveće IT kompanije u Hrvatskoj, kojeg je konzultantska kuća Ernst i Young u ožujku ove godine proglasila poduzetnikom godine.

>> EY poduzetnici godine: Infobip, čudo iz Vodnjana

“Infobip je navodno postao prvi hrvatski “unicorn”, odnosno start up koji vrijedi preko milijardu dolara. Ne znam koliko je ta procjena realna, kao ni vlasničku strukturu Infobipa, ali ako je istina i ako je Silvio Kutić još uvijek većinski vlasnik kao što sam pročitao, tada je on uvjerljivo “najteži” Hrvat”, objavio je Brkljača na svom Facebooku.

Osnivači i suvlasnici Infobipa su i Roberto Kutić te Izabel Jelenić koji prema tamo također spadaju u najbogatije Hrvatske. Kompanija, koju su osnovali 2006., posluje na svim kontinentima, ima više od 1500 zaposlenih i planira ih zaposliti još oko dvije tisuće tijekom ove i naredne dvije godine.

Rimac “težak” oko dvije milijarde kuna

Procjenjujući koliko je “težak” Mate Rimac, Brkljača je podsjetio na Rimčevu nedavnu izjavu prema kojoj je, nakon ulaganja kompanija Hyundai i Kia, Rimčev vlasnički udjel u Rimac Automobili pao na 47,7 posto, odnosno na iznos od oko dvije milijarde kuna.
To ga svrstava na sam vrh ljestvice najbogatijih ljudi u Hrvatskoj.

najbogatiji
Mate Rimac / Izvor: Rimac Automobili

>> Rimac nezaustavljivi: Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna

Uz Matu Rimca vlasničke udjele u kompaniji imaju kineski Camel group (14 posto), Hyundai (11 posto), Porsche (10 posto), Kia (2,7 posto), te u manjim udjelima još neki ulagači iz 2012. i 2013. godine.

“Ako za 13,7 posto vlasništva platiš 80 milijuna eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do toga Rimac Automobili trenutno na tržištu vrijede 584 milijuna eura ili preko 4,3 milijarde kuna”, izračunao je Brkljača i naglasio da se radi o nevjerojatno visokoj brojci.

Za usporedbu, dodaje, tržišna kapitalizacija naše najveće turističke kompanije Valamar Riviere, koja drži desetinu ukupnog kategoriziranog turističkog smještaja u Hrvatskoj, na burzi trenutno iznosi 5,1 milijardi kuna.

Na scenu stupili novi igrači

“Inače, firma Rimac Automobili osnovana je prije svega 10 godina, a prije osam godina dobila je prvog zaposlenika (danas ih ima preko 500).

Dakle, Mate Rimac je u nevjerojatno kratko vrijeme postao, lako moguće, najbogatiji Hrvat! Njegov udio u firmi težak je 279 milijuna eura ili 2,1 milijardu kuna, čime je prešišao sve ostale teškaše u Hrvatskoj”, kaže Brkljača i zaključuje da “neki novi igrači stupaju na scenu, i to je sjajno za Hrvatsku”.

Dodajmo da je prema posljednjoj Forbesovoj listi objavljenoj 2016., najbogatiji Hrvat bio je Ivica Todorić, čija je imovina tada bila procijenjena na oko 3,4 milijarde kuna. Nakon sloma Agrokora i gubitka vlasništva nad kompanijom, Todorić je ispao iz kluba najbogatijih Hrvata.

Prema Forbesu, na drugom je mjestu čileansko- hrvatska obitelj Lukšić, čija je imovina samo u Hrvatskoj vrjednija od dvije milijarde kuna. Treći je Emil Tedeschi, težak više od milijardu i pol kuna, dok je na četvrtom mjestu najbogatijih bila je obitelj Besnier, vlasnik Dukata.

Pročitajte i ovo:
U Hrvatskoj živi pet tisuća dolarskih milijunaša