obveznica
Foto: Fotolia

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da će državna jamstva dana pulskom Uljaniku neminovno imati efekt na javne financije. Do kraja ove godine radi o iznosu od otprilike 2,5 milijarde kuna, a ukupni je dug po jamstvima 4,25 milijardi kuna, precizirao je Marić, prenose mediji.

“Efekt na javne financije je neminovan. Govorimo o sigurnih 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda, dakle oko 2,5 milijarde kuna do kraja godine. Potencijalno, taj efekt s obzirom na metodologiju Eurostata može biti i blago veći od toga”, izjavio je Marić uoči sjednice Vlade odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti ugroženi neki Vladini projekti s obzirom na “gotovo četiri milijarde kuna koje moraju platiti”.

Na pitanje novinara što će vjerojatna likvidacija Uljanika značiti za državni proračun s obzirom na jamstva, Marić je odgovorio: “To znači da moramo platiti”.

Cifru od 4,25 milijardi Marić danas prvi put spomenuo

“Dakle, do kraja godine, po našim izračunima i informacijama kojima raspolažemo u Ministarstvu financija, radi se 2,5 milijarde kuna do kraja godine”, izjavio je Marić. Napominje da je tu i preostali iznos za koji postoji mogućnost da će se već ove godine morati knjižiti.

Da bi na teret državnog proračuna moglo pasti čak 4,25 milijardu kuna ministar Marić je danas prvi put otkrio. Naime, prema procjeni svjetske rejting agencija Standard & Poor’s Uljanika bi porezne obveznike mogao stajati 3,4 milijarde kuna. Ministar Marić je, pak 1. rujna izjavio da će državni proračun uz dodatni napor podnijeti tri milijarde kuna troška zbog izdanih jamstava Uljaniku i Petrokemiji. Tada nije precizirao da se radi samo o ovogodišnjem trošku.

Koliku će ukupni trošak temeljem jamstava danih Uljaniku porezni obveznici morati podnijeti, tek će se saznati. I u današnjoj izjavi ministar Marić je ostavio mogućnost trošak (efekt) može biti i veći.

za Uljanik
Ministar financija Zdravko Marić / izvor: Prvi plan

Porezna reforma nije ugrožena

“Ukupni dug je oko 4,25 milijarde kuna, od čega se jedan dio odnosi na brod koji ipak je u nekoj visokoj fazi dovršenosti, to je onaj čuveni jaružar, a ovo sve ostalo je praktički pod znakom pitanja”, kaže Marić.

Napominje da cijela situacija oko Uljanika predstavlja jednokratni trošak koji se mora likvidnosno izvršiti, dakle i u smislu obračuna i isplate.

“No neće doći do ugroze bilo kakvih drugih projekata koje smo zacrtali i koje ćemo financirati iz proračuna”, tvrdi Marić.

Naglasio je da zbog ovih davanja porezna reforma nije ugrožena. O konačnim prijedlozima izmjena poreznih zakona Vlada bi se trebala izjasniti na sjednici Vlade 8. studenog.

Marić: O jamstvima ćemo detaljno izvjesiti javnost

Na pitanje je li stečaj s preustrojem scenarij koji i dalje vrijedi za Uljanik, ili prema pravilima Komisije to ne dolazi u obzir, te ako “rescue aid” propadne slijedi li nakon toga likvidacija, Marić je kazao da oko “bilo kakvih tih opcija i alternativa” ne bi ništa govorio, već da to treba pitati na nekim drugim adresama.

“Ja mogu govoriti oko jamstava, a između ostalog ću predložiti Vladi i podnijet ćemo jedno izvješće da javnost i svi vide po pojedinim situacijama koliko je to pojedinačnih iznosa, a koliki je ukupni”, kazao je ministar financija.

Pojasnio je da je Ministarstvo financija na “kraju cijele balade”. U slučaju jamstava, naime, Ministarstvo financija dobije zahtjev za njihovo odobravanje od nekog resornog ministarstva, a to ministarstvo ga, pak, dobije od onog kome je jamstvo potrebno.

“Činidbena jamstva, kada kupac naručuje brod, i kada daje određene avansne uplate, praksa je koja vrijedi dulji niz godina i u nekim drugim zemljama – traži se pokriće jamstvom, u prosjeku oko 80 posto”, dodao je Marić.

Tek treba istražiti zašto je izdano toliko jamstava

Ističe da je to pod pretpostavkom da je sve uredno, transparentno i da će do isporuke broda u konačnici doći. No, napominje , bilo je nekoliko situacija da su određeni avansi korišteni, a gradnja broda za koji je avans “povučen” i za koji je država jamčila, nikad nije niti započet.

Marić smatra da se treba pogledati je li uopće bilo moguće izdati tako puno jamstava za toliko brodova. Napominje da je sigurno da je netko u tom trenutku to obrazlagao i podržavao u kontekstu održivosti i perspektive, “dok smo danas, kada sve to dolazi na naplatu, u situaciji u kojoj jesmo”.

Ističe da on kao ministar financija mora zaštititi institut državnog jamstva, koja su izdavana upravo da dođe do pokrića u ovakvim situacijama.

“Netko drugi treba nekom drugom postavljati pitanja zašto je do ovog došlo”, zaključio je Marić.

Pročitajte i ovo:
Kanađani otkazali sve ugovore 3. maju, idući tjedan presudan za Uljanik