troškovi
Foto: Pixabay

Prema podacima servisa MojaPlaća, u prvom kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.763 kune, što je 0,7 posto manje nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine prosječna neto plaća je tri posto viša. Pribroje li se neto plaći bonusi, visina prosječne mjesečne plaće iznosi 6.046 kuna, jednako kao u prethodnom kvartalu.

Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.300 kuna, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

>> Plaće još nedovoljne za pokrivanje životnih troškova

Osim kategorije top managementa, gdje je plaća u prosjeku 112 posto viša od prosječne, najbolje plaćena zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (77 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (37 posto viša) i ljudskih potencijala u kojima je plaća 31 posto viša od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-42 posto), radnici u pomoćnim zanimanjima (-38 posto) i radnici u uslužnim djelatnostima (-31 posto). U Turizmu i ugostiteljstvu radnici u prosjeku imaju 14 posto nižu plaću od prosječne.

Gledajući rast plaća od 2012. godine, najviše su rasle plaće u automobilskoj industriji (+33 posto), podršci korisnicima (+25 posto), Tehnologiji i razvoju (+25 posto) te u Turizmu i ugostiteljstvu (+23 posto).

Muškarci imaju 13 posto više plaće od žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 13 posto višu plaću od žena te su u prosjeku zarađivali 6.149 kuna, dok su žene u prosjeku zarađivale 5.420 kuna.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 44 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 23 posto višu plaću od prosječne. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 15 posto nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 63 posto višu plaću od prosjeka.

Viša stručna sprema povećava plaću za pet posto u odnosu na prosjek te 24 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 10 posto više od prosjeka te iznose 6.357 kuna. Plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su četiri posto manje od prosjeka (5.527 kuna).

Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su niže od prosjeka, oko jedan posto, i iznose 5.713 kuna. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi na razini su prosjeka iznose 5.754 kuna.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 12 posto niža od prosjeka te iznosi 5.052 kune. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je dva posto niža od prosjeka (5.647 kuna).

Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika te iznosi 6.176 kuna, što je sedam posto više od prosjeka.

Plaća i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće imaju zaposleni u Brodsko-posavskoj, 17 posto manje od prosječne, , Bjelovarsko-bilogorskoj te Virovitičko-podravskoj županiji, gdje su plaće 16 posto niže od prosjeka.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (14 posto iznad prosjeka) te iznosi 6.560 kuna. Slijedi Istarska županija gdje su plaće jedan posto više od prosjeka. Plaće u Zagrebačkoj županiji su na državnom prosjeku, a u svim ostalim županijama plaće su, prema podacima servisa MojaPlaća, ispod prosjeka.

Pročitajte i ovo:
Plaće sezonaca niske, gotovo trećina ih nema niti jedan slobodan dan