investicijski
Foto: Pixabay

U proteklih pet godina broj građana koji ulažu u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, UCITS fondove, narastao je za 21 posto, na gotovo 224 tisuće. Njihovo prosječno ulaganje iznosi 50.600 kuna, rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije, na današnjoj dodijeli nagrada Komore najboljim investicijskim fondovima.

U Hrvatskoj posluje 96 UCITS fondova, a njihova je ukupna imovina krajem veljače iznosila je 19 milijardi kuna. U proteklih pet godina broj UCITS fondova porastao je za 23 posto, uz rast imovine od 57 posto, izvjestio je Zaher.  Inače, po udjelu u imovini nebankarskog sektora, investicijski su fondovi na trećem mjestu, iza mirovinskih fondova i društava za osiguranje.

Najbolji investicijski fondovi

ZB Invest proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima.

Za najbolji eurski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom proglašen je ZB eplus.

investicijski
Izvor: HGK

Najbolji kunski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Auctor Plus, a najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Erste Adriatic Bond.

Nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je Allianz Portfolio, dok je kao najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen PBZ Equity.

Nagrada za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišla je fondu PBZ Conservative 10.

Gdje po investicijski savjet

Kako bi građanima olakšalo snalaženje u vrstama investicijskih fondova, Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK radi na ažuriranju Kodeksa poslovanja društava za upravljanje investicijskim fondovima u kojem će biti detaljnije opisane vrste fondova, npr. dionički, obveznički ili mješoviti.

“Kako bi se olakšao pristup i odabir, većina banaka i samostalnih investicijskih kuća je organizirala uslugu investicijskoga savjetovanja gdje svaki građanin može i za mali iznos dobiti investicijski savjet s obzirom na njegove osobne ciljeve”, poručio je, Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK.

Koncept dugoročne štednje na tržištu kapitala kroz investicijske fondove, fondovi promoviraju i na Danima investicijskih fondova koji se proteklog vikenda obilježio u Zagrebu, a Udruženje će održati i predavanja na osam fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru.

Pročitajte i ovo:
Veliki pad investicijskih fondova, izlaz u novim tehnologijama i kriptovalutama