ponude
Foto: Fotolia

Građani najviše traže gotovinske nenamjenske kredite koji rastu po dvoznamenkastim stopama te stambene kredite. Što se tiče valute, kunski krediti su već duže vrijeme traženiji nego oni u eurima.

Kako biste se lakše snašli, usporedili smo kamate najtraženijih kredita koje nude sedam najvećih banaka: Zagrebačka, Privredna, Erste, OTP (koja je pripojila Splitsku banku i postala četvrta banka po veličini), RBA, HPB i Addiko Bank.

 

Banke su sve češće spremne pregovarati i o nižoj kamati, pa se isplati proučiti ponude i uputiti bankama upite. Niže kamate mogu se ispregovarati i ako se iskaže namjera refinanciranja u nekoj drugoj banci, tim više što banke sve češće nude povoljnije uvjete klijentima koji su spremni prijeći kod njih.

‘Blagdanska’ ponuda gotovinskih kredita

Kako bi privukle nove klijente banke također sve češće imaju i posebne ponude, što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Addiko Bank npr. ima ‘blagdansku’ ponudu u kojoj “pod bor poklanja prvu ratu” gotovinskog kredita. Za klijente se bori i tzv. blic kreditima za koje ne traži prebacivanje plaće niti zadužnice, jamce i sudužnike. Kamatna stopa je fiksna, ali ipak nešto više nego kod gotovinskih kredita koje ima u redovnoj ponudi.

Do kraja prosinca nenamjenske kredite bez plaćanja naknade za obradu nudi i RBA koja klijentima nudi personaliziranu ponudu, ovisno o zanimanju, visini plaće, radnom stažu, bračnom statusu, prosječnim mjesečnim troškovima za režije i hranu… Posebnu ponudu sada ima i HPB koja klijente nastoji privući nižim kamatama ako se u banci otvori račun s primanjima te bez naknade za obradu online predanih zahtjeva.

Oštriji uvjeti za stambene kredite

Za stambene kredite, koji se daju u višim iznosima i na duži rok otpale, uvjeti su puno oštriji, između ostalog i zbog promjena u ocjeni kreditne sposobnosti zbog izmjene Ovršnog zakona. Tim je izmjenama povećan iznos plaće koji je zaštićen od ovrhe, a svima koji zarađuju manje od prosječne plaće vjerovnici od ove godine smiju plijeniti samo četvrtinu, a ne trećinu plaće.

To je automatski dovelo i do promjena u ocjeni kreditne sposobnosti klijenata. Prema nekim izračunima, do ove se godine s mjesečnom plaćom od 8000 kuna (samostalno ili uz sudužnika) mogao dobiti kredit za koji mjesečni anuitet iznosi oko 3.000 kuna. Od početka ove godine, za istu visinu primanja mjesečni anuitet ne smije prelaziti 1860 kuna, što naravno bitno određuje koliki kredit i s kojim rokom otplate se može uzeti za kupnju stana.

Za izračune koji će vam pomoći u odabiru kredita koristite naš kreditni kalkulator.

Pročitajte i ovo:
Naknade banaka: Saznajte plaćate li fer cijenu ili vas banka ‘dere’