poreza
Foto: Fotolia

Porezna uprava objavila je kako je građanima izdala i dostavila više od 521 tisuću privremenih poreznih rješenja kojima je utvrđena razlika za povrat poreza i prireza na dohodak za 2018. godinu u iznosu od 1,06 milijardi kuna.

Povrati više plaćenog poreza i prireza na dohodak doznačeni su na račune koji su bili dostupni Poreznoj upravi.

“U pojedinačnim slučajevima određene banke nisu mogle zaprimiti sredstva doznačena na naznačene račune i ista su vraćena Poreznoj upravi i zato Porezna uprava ponovno provodi povrat na druge račune poreznih obveznika za koje u svojim evidencijama raspolaže podacima.

Što kada nema računa u banci

U slučajevima gdje porezni obveznici uopće nemaju otvoren račun kod poslovne banke na koji je moguće izvršiti povrat, ispostavljaju se nalozi za gotovinsku isplatu povrata”, navedeno je u priopćenju Porezne uprave.

Poreznici ističu da je kod poreznih obveznika kod kojih je bio evidentiran dospjeli neplaćeni dug, izvršeno prebijanje povrata s dugovima, tj. izvršeno je preknjiženje ukupnog iznosa povrata (ako su dugovi bili veći od iznosa povrata) ili dijela povrata (ako su dugovi bili manji od iznosa povrata) na dospjele neplaćene dugove.

Građani kojima su povrati prebijeni s dugovima, ili im je utvrđeno da imaju pravo na dio povrata o tome su morali dobiti tipiziranu obavijest Porezne uprave.

Porezne izmjene iz 2017. suzile pravo na povrat poreza

Podsjetimo, lani je povrat poreza ostvarilo oko 522 tisuće građana u ukupnom iznosu od 934,7 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije povrat dobilo više od 1,1 milijuna građana koji su ostvarili pravo povrata preplaćenog poreza (za 2016.) u ukupno oko 1,1 milijardi kuna. Razlog u smanjivanju broja građana koji ostvaruju pravo na povrat poreza krije se dijelom i u poreznim izmjenama koje su stupile na snagu 2017. i koje su, među ostalim uvele podjelu dohotka na konačni i godišnji dohodak.

Iz podataka koje objavljuje Porezna uprava, vidljivo je da se broj građana koji ostvaruje pravo povrata poreza na dohodak gotovo prepolovio nakon velikih poreznih izmjena 2017,. ali da je ukupan iznos preplaćenog poreza ostao gotovo na istoj razini. Od 2017. pravo na povrat poreza izgubili su, naime, svi građani koji su uz redovna primanja ostvarivali različite dodatne dohotke, kao što su honorari ili dohoci od imovine npr., a koji se smatraju konačnim dohotkom.

Pročitajte i ovo:
Dobili ste povrat poreza manji od očekivanog, evo i zašto