mirovincima
Ministar Marko Pavić

Pred konačno odlučivanje Hrvatskog sabora o paketu mirovinskih zakona ministar Marko Pavić unio je nekoliko velikih izmjena, i kako se pokazalo, za financijsku industriju posve nepoznatih rješenja.

Najveće promjene odnose se na poslovanje mirovinskih društava koji su u fondovima akumulirali oko 100 milijardi kuna. Jedna govori da će u nadzorne odbore mirovinaca ući predstavnici osiguranika, a druga da se članovi uprava obveznih mirovinskih društava moraju povući iz nadzornih odbora poduzeća u kojima su preuzeli vlasničke udjele.

Predstavnici osiguranika ulaze u NO mirovinskih društava

Vlada je, naime, na današnjoj sjednici dopunila Zakon o obveznim mirovinskim fondovima tako da je propisala da će ona (Vlada RH) na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav u nadzorni odbor svakog mirovinskog društva imenovati po jednu osobu koja će biti predstavnik članova mirovinskog fonda te će zastupati interese članova mirovinskog fonda.

Ta će osoba biti imenovana i članom revizorskog odbora mirovinskog društva, a prema najavama ministra Pavića, radi se o stručnjacima koji će morati zadovoljiti sve uvjete koje će propisati Hanfa.

Iz Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (UMFO) poručili su da nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje predstavnika osiguranika u NO mirovinskih društava iako, kažu, “ne vidimo opravdane razloge za takvu zakonsku promjenu”.

Još su zanimljivije nove odredbe zakona koje se odnose na imenovanje članova uprava mirovinskih društava u nadzorne odbore poduzeća u koje su mirovinci uložili imovinu fondova, te propisivanje kriterija za prepoznavanje sukoba interesa.

UMFO: Mirovinskim fondovima uskraćuju se vlasnička prava

Članak 49. Zakona Vlada je dopunila odredbama prema kojima u NO trgovačkih društava u koje investira “mora predložiti nezavisnog člana koji ima odgovarajuće stručne kvalifikacije i iskustvo te nije u poslovnim, obiteljskim i drugim vezama s mirovinskim društvom, većinskim dioničarom odnosno imateljem udjela ili grupom većinskih dioničara odnosno imatelja udjela ili članovima uprave ili nadzornog odbora mirovinskog društva ili većinskog dioničara odnosno imatelja udjela.”

“Na taj način se stvara nejednakost među vlasnicima dionica, odnosno mirovinskim fondovima kao dioničarima uskraćuje se pravo koje imaju drugi vlasnici dionica”, priopćili su iz UMFO-a.

Dodaju da predstavnici mirovinskih fondova za rad u nadzornim odborima kompanija nisu primali nikakve naknade, a da su istovremeno preuzimali punu odgovornost i za odluke jamčili svojom osobnom imovinom. Smatraju i da su doprinijeli razvoju tih kompanija, transparentnosti izvještavanja tih tvrtki kao i razvoju korporativnog upravljanja.

“Uvijek ističemo da nije dobro da se politika uključuje u donošenje poslovnih odluka za koje je nužna stručnost i upućenost u tematiku, pa se nadamo kako predložena zakonska rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova koji moraju voditi računa prije svega o svojim članovima i njihovim interesima”, kaže Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a.

Mirovinci ističu da Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imenovanjem svojih predstavnika u nadzorne odbore preuzimaju i odgovornost, a ne samo nadzor, pa apeliraju da se prilikom izbora članova nadzornih odbora vodi računa prvenstveno o njihovoj stručnosti.

Pavić: Praksa je pokazala da mirovinci mogu doći u sukob interesa

Što se tiče sukoba interesa do kojih može doći prilikom obavljanja djelatnosti mirovinskog društva, a koji mogu naštetiti interesima mirovinskog fonda i njegovih članova, morat će voditi računa o tome nalaze li se ono, relevantna osoba ili drugi mirovinski fond pod upravljanjem društva u situaciji da bi mogli ostvariti financijsku dobit ili izbjeći financijski gubitak na štetu mirovinskog fonda, odnosno da imaju interes ili korist od usluge ili izvršene transakcije za račun mirovinskog fonda.

Suspektno je i primanje dodatnih poticaja ili bilo kakvih naknada koje izlaze iz okvira uobičajena provizija ili naknada.

Uoči današnje sjednice Vlade ministar Pavić izjavio je Večernjem listu da se “u praksi pokazalo da predsjednici i članovi uprava mirovinskih fondova mogu doći u sukob interesa”.

Prema Pavićevim najavama, mirovinci će dobiti rok od šest mjeseci da zamijene svoje članove uprava drugim osobama od povjerenja.

Pročitajte i ovo:
Ulaganja mirovinskih fondova u startupove: Ludost ili genijalna ideja?
Strani stručnjaci dali 10 preporuka za reformu mirovinskog sustava, evo što predlažu