kazne
Foto: Pixabay

Kamatne stope banaka nastavljaju silaznu putanju – u veljači su cijene novo ugovorenih kredita tvrtkama i građanima pale u odnosu na siječanj, pri čemu su troškovi kunskih stambenih kredita po prvi puta pali ispod eurskih.

Prema podacima Biltena Hrvatske narodne banke, kamatna stopa na nove stambene kredite u veljači se u prosjeku kretala oko 3,2 posto, što je više od dva boda jeftinije nego su krediti u kunama imali, primjerice, 2015. godine, piše poslovni.hr.

Poslovne banke su u veljači odobrile 1,2 milijarde kuna zajmova tvrtkama i građanima, a godišnji kreditni rast dosegnuo je pet posto. Pritom su krediti tvrtkama porasli 2,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a građanima 6,6 posto.

Vjetar u leđa kreditima u središnjoj banci objašnjavaju uzletom gotovinskih nenamjenskih kredita koji bilježe godišnji skok od oko 13 posto, dok je rast stambenih kredita na godišnjoj razini usporio na 3,7 posto.

>> Dovode li banke ‘gotovincima’ svjesno građane u rizik prezaduženosti?

Građani preferiraju kredite u kunama, poduzeća u eurima

Zanimljivo je primijetiti da unatoč nastavku oporavka, ali i najavama da Hrvatska kreće na put u čijoj je konačnici usvajanje eura kao službene valute, valuta izbora za otplatu kredita je domaća kuna. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima građanima nastavio je rasti i krajem veljače dosegnuo je 52,2 posto.

Za razliku od građana, domaće kompanije još s više od 60 posto naginju eurskim kreditima. Po prvi puta ugovoreni kunski zajmovi za investicije ili obrtna sredstva uz valutnu klauzulu u prosjeku se odobravaju s kamatom ispod tri posto. Pod vrlo sličnim uvjetima tvrtkama su dostupni i kunski krediti za obrtna sredstva. Iznimka su veći iznosi, uglavnom krediti iznad 7,5 milijuna kuna, čija je cijena danas u pravilu ispod dva posto.

Kreditna kretanja odražavaju dugo razdoblje niskih kamatnih stopa i rast optimizma kod građana i poduzetnika. U HNB-u ističu da se indeks pouzdanja potrošača nalazi na najvišoj razini otkad se mjere njihova očekivanja.

Rekordni optimizam

Taj pokazatelj blago je porastao u odnosu na prethodno tromjesečje što odražava bolja očekivanja financijske situacije u pojedinom kućanstvu za narednu godinu u usporedbi s današnjim stanjem, očekivanja o ukupnoj situaciji u zemlji te očekivanja o budućoj potrošnji trajnih dobara u idućih godinu dana.

Pita li se tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, i kod njih je u prva tri mjeseca ove godine zabilježen rast optimizma koji se očito prelijeva na odluke od zaduživanju. Do rasta optimizma došlo je u svim promatranim djelatnostima u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog čega se poslovni optimizam i dalje nalazi na relativno visokim razinama, a najveće poboljšanje zabilježeno je u segmentu trgovine, piše poslovni.hr.

Pročitajte i ovo:
Optimizam hrvatskih potrošača nikad veći, nema straha od recesije