društvenim poduzećima
Silvana Radelić, voditeljica financiranja, i Goran Jeras, upravitelj ZEF-a

Društvena poduzeća u Hrvatskoj razvijaju se na marginama, većinom ih pokreću organizacije civilnog društva i druge neprofitne organizacije, a jedan od najvećih problema s kojima se susreću je financiranje vlastitih projekata. Jedna od rijetkih institucija koja potiče njihov razvoj u Hrvatskoj, Zadruga za etično financiranje, je pokrenula program mikro zajmova, za što je u ovoj godini osigurala više od milijun kuna.

Silvana Radelić, voditeljica financiranja u ZEF-u, kaže da su sredstva osigurali u suradnji s poljskim TISE fondom, članom Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka, i to po iznimno povoljnim uvjetima u usporedbi s ostalim zemljama. U Slovačkoj primjerice sredstva se plasiraju uz kamatu od šest posto, a za hrvatske društvene poduzetnike ugovorena je kamata od 4,5 posto. Zajmovi se kreću u iznosima od 5.000 do 25.000 eura, uz rok otplate najviše 24 mjeseca.

Poljski TISE fond osnovan je 1991. godine i od tada je za društvena poduzeća u Poljskoj osigurao zajmova u iznosu većem od pet milijuna eura. Financiranje su proširili na druge članice EU, a o dolasku u Hrvatsku ZEF je s poljskim fondom počeo pregovarati u svibnju prošle godine tijekom održavanja godišnje konferencije Federacije europskih etičnih i alternativnih banka, pojašnjavaju u ZEF-u.

Uspješan start mikro zajmova

Prvi javni poziv za financiranje projekata društvenih poduzeća ZEF je otvorio već u listopadu prošle godine, u ukupnom iznosu od 174.000 eura. Renata Kiršić, voditeljica projekta, kazala nam je da je interes bio velik, pristiglo im je 36 zahtjeva, a do danas je prihvaćeno i odobreno financiranje šest projekta u ukupnom iznosu od gotovo 800 tisuća kuna. U obradi su još tri zahtjeva, tako da u ZEF-u očekuju da će do kraja godine biti iskorišteno i preostalih 200 tisuća kuna.

“Projekt mikro zajmova je krenuo vrlo uspješno, ne samo zato što se pokazalo da u Hrvatskoj postoje društvena poduzeća, iako se ona često ne doživljavaju tako, nego i zato što smo uspjeli sredstva plasirati u sve dijelove Hrvatske. Svi poduzetnici koje financiramo posluju u slabije razvijenim jedinicama lokalne uprave i samouprave, a prema našim procjenama sačuvana su 53 radna mjesta i otvorena dva nova”, rekla nam je Kiršić.

Od OPG-ova do radničkih poduzeća

Među financiranim projektima je i onaj jedne velike metalurške tvrtke koja će dobivenih 25 tisuća eura zajma iskoristiti za kupnju stroja i zadržavanje radnih mjesta. Radi se o poduzeću koje je u vlasništvu radnika i to je razlog što ga je ZEF odlučio financirati, kaže Kiršić i dodaje da su ostali korisnici mikro zajmova ipak manji subjekti.

Maksimalni iznos zajma dobili su ICT tvrtka koja razvija softversko rješenje usmjereno na povećanje transparentnosti poduzeća u državnom vlasništvu i javne uprave, malo ugostiteljsko poduzeće koje će dobivani zajam iskoristiti za internu edukaciju žena i mladih, te jedan OPG.

Manje zajmove, 7.000 eura, ZEF je odobrio još jednom OPG-u i mikro poduzeću koje se bavi ponovnom obradom država i izradom namještaja po mjeri. Kiršić napominje da se redom radi o subjektima koji već duže vrijeme posluju, ali da među kandidatima čiji se zahtjevi tek obrađuju ima i startupova.

Jeras najavio nastavak financiranja društvenih poduzetnika

Goran Jeras, upravitelj zadruge, napominje kako je program mikro zajmova za društvene poduzetnike dio ZEF-ovog programa financiranja koji se temelji na načelima etičnog bankarstva. Podsjeća da je ZEF već uspješno financirao lokalne akcijske grupe s više od dva milijuna kuna za implementaciju programa ruralnog razvoja Hrvatske i dodaje kako će nastavliti financirati društvene poduzetnike koji posluju po načelima društveno, ekološki i ekonomski održivog poslovanja.

“Upravo je to cilj buduće etične banke – stavljanje naših sredstava u funkciju razvoja zdrave ekonomije koja stvara dugoročnu vrijednost za lokalnu zajednicu, umjesto da stvara kratkoročni profit za strane dioničare, što je nažalost danas slučaj u hrvatskom bankarskom sustavu”, ističe Jeras.

Pročitajte i ovo:
ZEF ozbiljno “zagrizao” u obnovljive izvore energije, pridružila mu se Acciona Energia