burza
Foto: Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Zagrebačka burza (ZSE) pokrenula je osnivanje Vodećeg tržišta, svojevrsne super kotacije na kojoj će se izlistavati dionice najpotentnijih domaćih kompanija. Za ulazak u najvišu kotaciju, koja bi trebala oživiti investicijsku klimu u Hrvatskoj, propisano je čak 12 kriterija koje zasad ispunjava sedam kompanija. Prema najavama, u najvišu kotaciju prvi će svoje dionice uvrstiti Tedeschijev Atlantic.

>> Zoran Stanković, CFO Hrvatske: Atlantic financijski nikad jači, traži novu akviziciju

Među najvažnijim kriterijima za ulazak u Vodeće tržište su vrijednost tvrtke od najmanje 500 milijuna kuna, udjel slobodnih dionica (free float) od najmanje 35 posto i više od tisuću dioničara.

Propisane kriterije super kotacije u potpunosti osim Atlantica ispunjava još šest kompanija: Valamar, HT, Adris, Tankerska Next Generation, Arena Hospitality i Podravka. Većinu zahtjeva ispunjavaju AD Plastik i Atlantska plovidba.

Prema podacima o tržišnoj kapitalizaciji navedenih kompanija na dan 24. kolovoza ove godine, Vodeće tržište Zagrebačke burze moglo bi biti teško oko 33,8 milijardi kuna, pod pretpostavkom da svih sedam kompanija odluči ući na super kotaciju. Po ostvarenim prihodima u 2017., najjači je Atlantic, a po dobiti Hrvatski telekom koji ima i najveću tržišnu kapitalizaciju od gotovo 13 milijardi kuna.

Poslovni rezultati sedam najvećih u 2017.

Prihod (mil. kn) Dobit (mil. kn) Br. zaposlenih Tržišna kapitalizacija (mlrd kn) 24.8.2018
Atlantic grupa 5.372,07 275,53 5.268 3,43
Valamar 1.778,40 243,60 2.854 5,04
Hrvatski telekom 7.929,85 863,44 5.304 12,82
Adris grupa 4.987,66 292,99 5.398 7,66
Tankerska Next Generation 280,61 32,13 136 0,40
Arena Hospitality 717,16 88,08 727 1,96
Podravka 4.172,46 18,25 6.306 2,46
Izvor: ZSE / mojedionice.com.

Dividendu isplaćuju sve kompanije osim Arene Hospitality.

Provjera svakih šest mjeseci

Tvrtke koje će ući u Vodeće tržište morat će zadovoljiti višu razinu transparentnosti prema investitorima i zahtjevnije standarde korporativnog upravljanja u odnosu na kompanije čije su dionice izlistane na redovitom tržištu.

Također će burzi morati dostavljati i na svojim službenim internetskim stranicama objavljivati kalendar događanja s popisom datuma objave financijskog izvještaja, glavne skupštine, isplate dividende i drugih aktivnosti vezanih uz odnose s ulagateljima. Kompanija će biti dužna objaviti politiku dividende, ali to ne znači da je mora i isplaćivati.

Izvješća će se morati predstavljati analitičarima na konferencijama. Jedan član Nadzornog odbora mora biti neovisan. Ispunjavanje kriterija burza će provjeravati svakih šest mjeseci.

“Time bi vodeće tržište postalo primjer najbolje tržišne prakse, koji bi izdavateljima i cjelokupnom tržištu omogućio veću prepoznatljivost kod ulagatelja te potencijalno pozitivno utjecao na cijenu dionica i likvidnost temeljem više razine informacija potrebnih za donošenje investicijskih odluka”, objavili su iz ZSE.

Formiranje super kotacije dio je projekta revidiranja zajedničkog Kodeksa korporativnog upravljanja Zagrebačke burza i Hanfe, a čiji je cilj jačanje primjene najboljih praksi, optimizacije praćenja kompanija u području korporativnog upravljanja te podizanje razine transparentnosti kao važnog preduvjeta razvoja tržišta kapitala.

Podsjećamo, u srpnju je na snagu stupio novi Zakon o tržištu kapitala kojim su postrožene mjere i sankcije koje mogu biti poduzete protiv pravnih i fizičkih sudionika na tržištu kapitala, a Hanfa dobila veće ovlasti u nadzoru financijskih izvještaja izdavatelja čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu.

Pročitajte i ovo:
Hanfa dobila veće ovlasti, nova pravila na tržištu kapitala
Progress spreman, čekaju se prva poduzeća za listanje na ‘mini burzi’